|
Patru camioane cu cartofi din Belarus infectați cu bacterii, întoarse din vamă
Patru camioane pline cu cartofi din Belarus vor face cale întoarsă. ANSA a depistat că legumele sînt infectate cu o bacterie numită "putregaiul inelar". Vehiculele au fost oprite la vamă duminica trecută.
În același timp, alte 13 camioane cu cartofi, care la fel staționau la frontieră, au fost lăsate să intre pe teritoriul țării, după ce analizele au arătat că marfa corespunde cerinţelor. Iar alte două camioane stau la punctul de trecere Criva în aşteptarea rezultatelor de laborator.
Şi în luna aprilie, 14 camioane au fost întoarse în Belarus, pentru că erau infectate cu aceeaşi bacterie.
"Putregaiul inelar al cartofului, este un obiect de carantină, care este interzis pe teritoriul Republicii Moldova. Ea se răspîndeşte prin tuberculi de cartofi, prin coji, şi prin resturi de cartofi", a declarat Ela Malai, vicedirector ANSA.
Putregaiul inelar nu este periculos pentru sănătatea oamenilor, ci pentru solul în care se cultivă cartofii şi care ar putea compromite următoarea recoltă.
"După cum puteţi vedea, plantele de aici au fost atacate încă la sfîrşitul perioadei de vegetaţie, se observă o îngălbenire a lor, inelul este de putregai, iar asta afectează calitatea cartofului", a spus Ela Malai, vicedirector ANSA. În ceea ce priveşte preţul cartofilor, care a stîrnit nedumerirea consumatorilor, ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului, Nicolae Ciubuc a declarat că nu are nicio legătură cu staționarea camioanelor în vamă. Ministrul nu exlude însă că unii comercianţi au umflat preţul artificial.
"Pe fundalul creșterii cererii, anumiți comercianți au favorizat pe alocuri scumpirea artificială și nejustificată a prețurilor la cartofi. Noi cu colegii am verificat prețul din vamă și prețul din unitățile comerciale și decalajul este destul de mare", a menționat Nicolae Ciubuc, ministrul Agriculturii.
Ministrul a dat asigurări că va monitoriza situația, astfel încît cetăţenii să poată procura produsul la preţuri accesibile. Potrivit datelor, de la începutul anului, în Moldova au fost importate circa 29 de mii de tone de cartofi din ţări precum: Ucraina, Belarus, Polonia, Rusia, Germania, Egipt, Israel, Olanda, dar şi Azerbaidjan. Anul trecut, în ţară au ajuns 54 de mii de tone de cartofi.
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
- Peste o sută de tineri au participat la Jocurile Curate, curățînd rezervația Orheiul Vechi
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1610
- Populația:
- 928 locuitori
Stoicani este un sat şi comună din raionul Soroca. Din componenţa comunei fac parte localităţile Stoicani și Soloneţ. Localitatea se află la distanța de 20 km de orașul Soroca și la 140 km de Chișinău. La recensământul din anul 2004, populaţia satului constituia 928 de oameni. Satul Stoicani a fost menționat documentar în anul 1610.
Comentarii
(0)