15 august 2012, 09:32 Realitatea moldovenească views 5271
15 august 2012, 09:32 Realitatea moldovenească views 5271

Legea lustraţiei - Mărul discordiei între Ghimpu şi Filat


Foto: elldor.info 

Legea lustraţiei devine un nou măr al discordiei în AIE. După ce ieri, vicepreşedintele PL Valeriu Munteanu a declarat că PL va pune pe masa Parlamentului un proiect de lege în acest sens şi că au înregistrat o astfel de iniţiativă la Parlament, astăzi, liderul liberal-democraţilor, Vlad Filat, anunţă că şi PLDM are deja elaborată o astfel de iniţiativă, relatează publika.md.

"Nu am văzut proiectul liberalilor și nu am avut discuții în acest sens. Partidul Liberal Democrat din Moldova are elaborată Legea privind lustraţia şi nu este o elaborare fugitivă, ci este un document la care s-a muncit de foarte mult timp", a declarat Vlad Filat.

Totodată, liderul liberal-democraţilor regretă că din cauza acestui proiect se creează o competiţie în cadrul Alianţei de la guvernare.

"Nu este cazul să avem o competiție: cine va înainta primul sau cine va avea întîietate în acest sens. Eu cred că este un proces absolut vicios, atunci cînd recurgem la asemenea manieră în a promova un proiect de lege sau altul", susţine liderul PLDM.

Solicitaţi de Publika.md, deputaţii PLDM au refuzat să dea detalii, dar au menţionat că vor spune mai multe după ce iniţiativa va fi înregistrată la Parlament.

Amintim că deputaţii liberali vor examinarea situaţiei arhivelor Comitetului Securităţii de Stat (KGB) al RSSM. O iniţiativă în acest sens a fost înregistrată în Parlament de către deputaţii Valeriu Munteanu şi Ion Hadîrcă.

Legea lustraţiei ar trebui să prevadă ca demnitarii care au colaborat, anterior, cu Securitatea sau care au fost informatori să nu aibă dreptul să deţină o funcţie publică. Acest fapt ar presupune verificarea arhivelor şi dosarelor pe numele fiecărui demnitar.

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1910
Populația:
388 locuitori

Poiana este un sat din cadrul comunei Boghenii Noi din raionul Ungheni. Localitatea se află la distanța de 32 km de orașul Ungheni și la 85 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 388 de oameni. Satul Poiana a fost întemeiat în anul 1910.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.