|
Destul să mai mutăm acele ceasornicului
Se spune că timpul nu se supune oamenilor, dar mutarea acelor ceasornicului de două ori pe an la finele lunilor martie și octombrie, respectiv, cu o oră înainte, apoi înapoi, vorbește despre încercarea omului de a gestiona timpul în scopuri personale.
Discuțiile despre necesitatea existenței orei de vară și a celei de iarnă nu contenesc ani în șir. Treptat, însă, în lupta adepților și potrivnicilor mutării acelor ceasornicului cîștigă ultimii.
Să revenim la fusul orar
Conform statisticelor, în prezent, 68% dintre țările lumii nu trec la ora de vară. De la începutul acestui secol, lista a fost completată cu alte 14 țări, dar mai există 20% de state care experimentează în continuare. Totuși, tot mai des și mai intens răsună chemările de a urma majoritatea și a menține fusul orar, numit în popor de iarnă.
Multă lume nu înțelege legătura dintre ceas și anotimpurile anului. Pentru a o pricepe, trebuie să clarificăm astfel de noțiuni precum timpul astronomic și fusul orar. Se consideră că timpul astronomic, calculat după soare, este cel mai prielnic pentru sănătatea omului. Aceasta se explică prin ritmul intern al organismului, care se schimbă în funcție de temperatura aerului și lumina pe timp de zi.
Însă în sec. XIX omul a împărțit suprafața planetei în 24 fusuri orare, fiecare dintre acestea se deosebește de cele învecinate. Calcularea fusurilor se face de la vest la est, de la meridianul zero, pentru care cel de mijloc este Greenwich.
În prezent, în UE există trei fusuri orare. Ora Greenwich acționează la Dublin (Irlanda), Edinburgh (Scoția), Lisabona (Portugalia) și Londra (Marea Britanie).
Ora europeană medie, care este cu o oră înaintea celei Greenwich (+1), acționează în Germania, și alte 16 țări UE și capitalele acestora – Amsterdam, Berlin, Berna, Bruxelles, Viena, Copenhaga, Madrid, Paris, Roma, Stockholm, Belgrad, Bratislava, Budapesta, Varșovia, Ljubljana, Praga, Sarajevo, Skopje, Zagreb.
Continuarea articolului citiți pe noi.md.
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1597
- Populația:
- 86 locuitori
Mîrzoaia este un sat din cadrul comunei Iurceni, raionul Nisporeni. Localitatea se află la distanța de 31 km de orașul Nisporeni și la 72 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 86 de oameni. Satul Mîrzoaia a fost menționat documentar în anul 1597.
Comentarii
(0)