10 aprilie 2019, 10:00 Realitatea moldovenească views 15138
Cardul bancar, tot mai popular în Moldova
10 aprilie 2019, 10:00 Realitatea moldovenească views 15138

Cardul bancar, tot mai popular în Moldova

Cardul bancar este tot mai popular printre moldoveni. Potrivit expertului economic Veaceslav Ioniţă, anul acesta pentru prima dată, plăţile cu cardul vor depăşi volumul încasărilor cash.

Un motiv ar fi că 80 la sută din plăţile de stat, cum ar fi indemnizaţiile sociale, pensiile şi alocaţiile, sînt încasate pe cardul bancar. Potrivit lui Veaceslav Ioniţă, acum zece ani, moldovenii primeau pe card doar un sfert din totalul încasărilor, pe cînd, acum, ponderea acestora depăşeşte 50 la sută.

Analiza făcută de Veaceslav Ioniţă arată că moldovenii folosesc mai des cardul pentru a efectua plăţi. De exemplu, în anul 2010, plăţile făcute cu acest instrument bancar se ridicau la un miliard de lei.

Anul trecut volumul plăţilor a fost de 12 miliarde de lei. Iar anul acesta, valoarea ar putea creşte cu încă cinci miliarde. Pe de altă parte, dacă în trecut moldovenii foloseau cardurile mai mult în străinătate, acum acest instrument bancar este folosit mai des în Republica Moldova.

Potrivit lui Veaceslav Ioniţă, în 2019, veniturile totale ale moldovenilor vor ajunge la 67 de miliarde de lei.

Sursa: publika.md

Cuvinte cheie:

card bancar , moldovenii

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1620
Populația:
870 locuitori

Dubna este un sat şi comună din raionul Soroca. Dubna este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, la distanța de 25 km de orașul Soroca și la 145 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 870 de oameni. Satul Dubna a fost menționat documentar în anul 1620.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.