|
Sfaturi pentru părinții care pleacă peste hotare: cum poate fi protejat copilul rămas acasă
Ați hotărît să plecați la muncă în străinătate, iar copilul rămîne acasă. Ce trebuie să facă părinții care s-au pomenit într-o asemenea situație, pentru a diminua impactul la maxim negativ asupra copilului, aflați în materialul de mai jos.
Vorbiți-i din timp copilului despre decizia de a pleca la muncă peste hotare. O cercetare realizată de organizația „Salvați Copiii" arată că, deseori, copiii nu numai că nu sînt consultați în decizia părinților, dar nici măcar nu sînt informați despre plecare, decît în momentul în care aceasta se întîmplă. Cu alte cuvinte, copilul este pus în fața faptului împlinit, fiind lipsit de timpul necesar pentru a se împăca cu lipsa temporară a unui părinte. De aceea, vă recomandăm să aveți întotdeauna o comunicare deschisă cu propriul copil, indiferent de vîrsta acestuia.
Alegeți o persoană de încredere în calitate de tutore. Cu excepția cazurilor în care copilul rămîne alături de celălalt părinte, va trebui să alegeți o persoană de încredere care va avea grijă de copil. Chiar dacă este vorba de o rudă sau un prieten apropiat, trebuie să-i transmiți oficial responsabilitățile dumneavoastră de părinte, pe perioada în care veți fi în străinătate. Pentru aceasta, adresați o solicitare oficială către primar. sînt multe cazuri în care părinții trec cu vederea acest pas și cred că e destul să ceară ajutorul bunicilor sau altor rude. Dar gîndiți-vă, ce va face copilul dumneavoastră atunci cînd va avea nevoie de acordul scris pentru a participa la o excursie sau un eveniment școlar? În asemenea cazuri, este valabilă doar semnătura părintelui sau a unui tutore recunoscut oficial.
Vorbiți cu medicul de familie, dirigintele/diriginta de la școală sau educatorul/educatoarea de la grădinița la care merge copilul. Informați-i despre intenția dumneavoastră de a pleca peste hotare și lăsați-le un număr de contact (Skype, Viber, Messenger, etc.), la care pot apela pentru a comunica cu direct cu dumneavoastră despre starea de sănătate sau reușitele școlare ale copilului. De asemenea, ar fi bine să mergeți la direcția asistență socială și să solicitați certificatul de luare în evidență a copilului. Astfel, vă veți asigura că fiul / fiica dumneavoastră va beneficia de protecția socială cuvenită.
Comunicați cît mai des cu copilul! Cercetările sociologice arată că menținerea relației părinte-copil are un rol deosebit în comportamentul pe care copilul îl va adopta pe perioada în care părintele se află peste hotare. O relație constantă, bazată pe sinceritate, îl ajută pe copil să accepte mai ușor lipsa părinților și să aibă un comportament social dezirabil. În schimb, comunicarea insuficientă este asociată cu scăderea încrederii în sine și un comportament excentric sau agresiv. Pe lîngă toate acestea, copiii ai căror părinți nu sînt interesați să comunice cu ei, ar putea să devină mai vulnerabili la riscuri precum hărțuirea pe Internet, un abuz sexual sau trafic de persoane. De aceea, este foarte important să comunicați cu copilul atunci cînd sînteți departe de el.
Înainte să acceptați o ofertă de muncă în străinătate, informați-vă! Apelați la Linia Fierbinte pentru Migrație Sigură și Anti-trafic 0 800 77777, disponibilă zilnic între orele 8.00 și 20.00. Toate apelurile sînt anonime și confidențiale.
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Cultura negativității
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1813
- Populația:
- 1408 locuitori
Romăneşti este un sat şi comună din raionul Străşeni. Romăneşti este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 20 km de orașul Strășeni și la 38 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1408 oameni. Satul Romănești a fost menționat documentar în anul 1813.
Comentarii
(0)