13 februarie 2019, 12:20 Realitatea moldovenească views 15001
Cîte buletine de vot vom primi la alegerile din 24 februarie
13 februarie 2019, 12:20 Realitatea moldovenească views 15001

Cîte buletine de vot vom primi la alegerile din 24 februarie

La alegerile parlamentare din 24 februarie, alegătorii vor primi două buletine de vot și încă două dacă vor participa și la referendumul republican consultativ din aceeași zi.

Pentru alegerile pe circumscripția națională, buletinul de vot este de culoare gri afumat. Buletinele pentru circumscripțiile uninominale sînt violete. Pentru referendumul consultativ, galben pal sînt buletinele cu întrebarea: „sînteți pentru reducerea numărului deputaților în Parlament de la 101 la 61?" și bej sînt buletinele cu întrebarea: „sînteți pentru ca poporul să poată revoca, demite, din funcții deputații dacă nu-și îndeplinesc corespunzător obligațiile lor?".

Pentru scrutinul parlamentar și referendumul consultativ din 24 februarie. Comisia Electorală Centrală a stabilit un tiraj de 11 863 788 de buletine de vot.

Buletinele se remit biroului electoral al secției de votare cu cel tîrziu două zile înainte de ziua alegerilor. Peste hotare, CEC expediază buletinele de vot cu cel puțin trei zile înainte de ziua alegerilor. Se trimit nu mai mult de 5000 de buletine de vot pentru fiecare secție de votare, de fiecare fel.

În ziua alegerilor, membrii biroului electoral al secției de votare înmînează alegătorului buletine de vot, conform listei electorale, la prezentarea actului de identitate. La primirea buletinelor, alegătorul semnează în lista electorală în dreptul numelui și i se aplică în actul în baza cărui votează ștampila care confirmă votarea în ziua respectivă. Buletinele de vot se completează de către alegător numai în cabina pentru vot secret.

Alegătorul care nu este în stare să completeze de sine stătător buletinele de vot are dreptul să invite în cabină o altă persoană, cu excepția membrilor biroului secției de votare, reprezentanților concurenților electorali și a persoanelor autorizate să asiste la operațiile electorale.

Alegătorul aplică ștampila cu inscripția „Votat" în interiorul cercului unui singur patrulater din buletinul de vot, ceea ce înseamnă că a votat pentru concurentul electoral corespunzător. Cercurile din celelalte patrulatere trebuie să rămînă curate. Se interzice scoaterea din localul secției de votare a buletinelor eliberate pentru vot. Un alegător poate vota numai pentru un singur concurent electoral.

Dacă alegătorul a completat greșit buletinul, la cererea lui, biroul electoral al secției de votare anulează acest buletin și îi eliberează imediat, o singură dată, un nou buletin de vot. Acest caz va fi menționat în procesul-verbal cu privire la votare și în lista electorală. Alegătorul introduce în urna de vot buletinul de vot cu ștampila „Votat".

Sursa: ipn.md

Cuvinte cheie:

alegeri , Buletin de vot

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1910
Populația:
800 locuitori

Băneştii Noi este un sat din cadrul comunei Băneşti, raionul Teleneşti. Localitatea se află la distanţă de 10 km de oraşul Teleneşti şi la 92 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 800 de oameni. Satul Băneştii Noi a fost menționat documentar în anul 1910.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.