06 februarie 2019, 12:10 Realitatea moldovenească views 13126
Cuvîntul care caracterizează sistemul actual de salarizare (Video)
06 februarie 2019, 12:10 Realitatea moldovenească views 13126

Cuvîntul care caracterizează sistemul actual de salarizare (Video)

Legea privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar, adoptată la finele lunii noiembrie anul trecut, a creat haos în sectorul public, afirmă consilierul președintelui în domeniul educației, culturii și cercetării, Corneliu Popovici.

Demnitarul a declarat pentru Noi.md că modificările sistemului de salarizare s-au produs în grabă, fără consultarea părților cointeresate și fără identificarea surselor de acoperire a cheltuielilor. Potrivit lui, în urma reformei, salariile unor categorii de bugetari s-au majorat excesiv, în timp ce ale altor categorii au fost micșorate nejustificat. De exemplu, salariilor rectorilor au crescut cu circa 5000 de lei, ale profesorilor universitari cu circa 2000 de lei, în timp ce ale managerilor instituțiilor de învățămînt s-au diminuat cu circa 1000 de lei.

Algoritmul în baza căruia au fost operate aceste modificări, spune consilierul, nu sînt deocamdată clare, întrucît discrepanțele de salarii sînt mari. Toate aceste probleme au fost semnalate în cadrul unor întîlniri cu reprezentanții sindicatelor, cu rectorii și cu șefii instituțiilor preuniversitare de învățămînt.

„Am constatat că această reformă a afectat sistemul educațional din țara noastră. Managerii instituțiilor de învățămînt au avut de suferit, salariul lor s-a micșorat și lucrul asta este sesizat de către numeroși profesori din regiunile țării. Această schimbare a dus la apariția unor conflicte în interiorul colectivelor de pedagogi. La unii angajați salariile s-au mărit destul de mult, la alții s-au micșorat, ceea de creează situații de tensionare. A apărut tendință de descurajare a managerilor, în condițiile cînd ei au avut de pierdut financiar. Constatăm că la etapa actuală este un haos", a explicat Popovici.

Potrivit consilierului, a fost afectat și sistemul învățămîntului superior, odată ce au fost mărite salariile profesorilor, dar alocațiile de la bugetul de stat pentru universități au rămas aceleași. Din acest considerent, spune Corneliu Popovici, există riscul ca în timpul apropiat universitățile să falimenteze.

Într-o situație similară s-au pomenit și unele primării din țară, care s-au văzut nevoite să lichideze și să comaseze anumite funcții pentru a evita cheltuieli financiare suplimentare.

„După situația atestată în prima lună din 2019, este nevoie ca guvernanții să revină asupra acestei reforme, să întreprindă măsuri de urgență în ceea ce privește racordarea legii la realitățile bugetului pe anul curent. Nu este exclus că va fi nevoie de revenit asupra prevederilor legii bugetului. Ceea ce s-a făcut în grabă, necalculat, fără a cunoaște impactul acestei reforme, aceste carențe trebuie înlăturate", a conchis Popovici.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Corneliu Popovici , salarii

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1436
Populația:
1517 locuitori

Berezlogi este un sat şi comună din raionul Orhei. Din componenţa comunei fac parte localităţile Berezlogi și Hîjdieni. Localitatea se află la distanța de 10 km de orașul Orhei și la 50 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004 populaţia satului constituia 1517 oameni. Satul Berezlogi a fost menționat documentar în anul 1436.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.