24 decembrie 2018, 14:20 Realitatea moldovenească views 12000
Miercuri începe înregistrarea candidaților la alegerile parlamentare
24 decembrie 2018, 14:20 Realitatea moldovenească views 12000

Miercuri începe înregistrarea candidaților la alegerile parlamentare

Înregistrarea candidaților pentru alegerile parlamentare din 24 februarie 2019 începe de miercuri, 26 decembrie, iar ultima zi când vor mai fi primite dosarele potențialilor concurenți electorali este 24 ianuarie 2019. Actele pot fi depuse în această perioadă, în zilele de luni-vineri, între orele 9.00 și 16.00, cu excepția zilelor de 1 și 7 ianuarie 2019.

Șefa Direcției comunicare, relații publice și mass-media a Comisiei Electorale Centrale, Rodica Sîrbu, a declarat pentru IPN că CEC recepționează actele pentru candidații în circumscripția națională. Astfel, urmează a fi depusă cererea de înregistrare, în formă scrisă, la care vor fi anexate un șir de acte, printre care datele biografice ale candidatului; declarația candidatului privind consimțămîntul său de a candida la alegerile pentru funcția de deputat în Parlament, conținând și declarația pe propria răspundere despre lipsa interdicțiilor legale sau judecătorești de a candida. Printre actele necesare se mai regăsește și declarația de avere și interese personale a candidatului pentru ultimii doi ani anteriori anului în care se desfășoară alegerile; certificatul de integritate etc.

Pentru circumscripțiile uninominale, persoana urmează să se adreseze, conform aceluiași program de lucru, consiliului electoral de circumscripție, acolo unde vrea să candideze. La consiliu va fi depusă o cerere pentru eliberarea listelor de subscripție. Pentru a fi înregistrat de consiliul electoral de circumscripție, candidatul pentru circumscripția uninominală trebuie să prezinte liste de subscripție care conțin semnăturile a cel puțin 500 și cel mult 1000 de susținători cu drept de vot din circumscripția uninominală unde intenționează să candideze. Un candidat femeie poate fi înregistrat dacă prezintă semnăturile a cel puțin 250 și cel mult 500 de susținători cu drept de vot din circumscripția unde candidează. Odată cu prezentarea semnăturilor la consiliu sunt depuse și setul de acte.

Rodica Sîrbu a menţionat că organul electoral efectuează înregistrarea sau refuză înregistrarea candidaților desemnați în alegeri în decursul a șapte zile de la data primirii actelor. Chiar și așa, campania electorală, pentru toți concurenții înscriși în cursă, atât de către CEC, la nivel național, cât și de către consiliile electorale, în circumscripțiile uninominale, va începe cu 30 de zile înainte de ziua alegerilor – pe 25 ianuarie 2019.

Tot miercuri, 26 decembrie, începe înregistrarea în calitate de participanți la referendumul republican consultativ din 24 februarie 2019. Documentele se depun la Comisia Electorală Centrală, strada V. Alecsandri, nr.119, biroul 202, pînă pe 24 ianuarie. În cazul referendumului, organul electoral efectuează înregistrarea sau refuză înregistrarea candidaților desemnați în termen de trei zile de la data primirii actelor. Campania electorală începe pentru fiecare candidat odată cu înregistrarea acestuia.

Sursa: ipn.md

Cuvinte cheie:

candidat , alegeri

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1794
Populația:
332 locuitori

Bocancea-Schit este un sat din cadrul comunei Dumbrăviţa, raionul Sîngerei. Satul are o suprafaţă de circa 0.80 kilometri pătraţi, cu un perimetru de 6.06 km. Localitatea este situată la distanța de 36 km de oraşul Sîngerei şi la 103 km nord de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 332 de oameni. Satul Bocancea-Schit e atestat documentar în anul 1794.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.