|
Popovici, despre demisia lui Duca
Gheorghe Duca trebuia să plece de la conducerea Academiei de Științe a Moldovei cu mult timp în urmă, cînd asupra sa au început să planeze suspiciuni de corupție.
De această părere este consilierul președintele în domeniul Educației, culturii și cercetării, Corneliu Popovici. Potrivit consilierului, sub președinția lui Duca, Academiei de Științe a regresat, iar deciziile sale nu au fost văzute cu ochi buni de către academicieni.
„Este o decizie întîrziată, cred că trebuie să fie luată mai demult. Președintele în una din primele din conferințe de presă a vorbit despre faptul că în fruntea Academiei de Științe a Moldovei trebuie să fie o persoană integră. Deoarece dl Duca a fost implicat în anumite discuții publice care puneau la îndoială integritatea lui ca funcționar de stat, el trebuie să-și dea demisia. Acțiunile întreprinse de dumnealui ultimii ani, în special participarea lui la modificarea Codului științei și inovării, care a subminat considerabil statutul AȘM, încă o dată a demonstrează că dumnealui este rupt de realitățile lumii academice din țara noastră. Acum cel mai important este ce va urma", a comentat Popovici, solicitat de Noi.md.
Consilierul prezidențial optează pentru schimbarea integrală a componenței conducerii AȘM. Potrivit lui, acesta va fi un prim-pas spre îmbunătățirea situației în domeniul științei din Moldova.
„Deoarece situația în Academie nu este una bună după modificările introduse în legislație de majoritatea parlamentară, acum urmează să vină noi persoane și respectiv să fie restabilit acel statut pe care îl avea pe timpuri AȘM, iar instituția să poată desfășura activități în interesul științei moldovenești", a adăugat Corneliu Popovici.
În opinia lui, rămîne o mare enigmă și faptul că după reforma promovată de Parlament, nu a fost încă convocată Adunarea Generală a AȘM.
„Cel puțin trebuia să fie prezentat un raport asupra a ceea ce s-a făcut și ceea ce urmează - asta încă o dată demonstrează că actuala conducere s-a rupt practic de mediul academic", a conchis Popovici.
Totodată, el și-a exprimat convingerea că există academicieni suficient de bine pregătiți pentru a prelua conducerea Academiei de Științe, după plecarea lui Duca.
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
- Peste o sută de tineri au participat la Jocurile Curate, curățînd rezervația Orheiul Vechi
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1895
- Populația:
- 1144 locuitori
Morenii Noi este un sat şi comună din raionul Ungheni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Şicovăţ și Morenii Noi. Localitatea se află la distanța de 15 km de orașul Ungheni și la 124 km de Chișinău. La recensământul din anul 2004, populaţia satului constituia 1144 de oameni. Satul Morenii Noi a fost înființat în anul 1895.
Comentarii
(0)