30 noiembrie 2018, 10:15 Realitatea moldovenească views 9831
Cum scăpăm de salariile ”gri”?
30 noiembrie 2018, 10:15 Realitatea moldovenească views 9831

Cum scăpăm de salariile ”gri”?

Serviciul fiscal a purces la următoarea etapă de luptă cu piața ilegală a muncii și achitarea salariilor "în plic". Întreprinderile autohtone să se aștepte la noi controale și sancțiuni, menite să combată economia subterană și schemele "gri" de angajare la muncă.

Printre principalele cauze ale situației create experții numesc corupția, deficitul forței de muncă, povara fiscală și administrarea ineficientă a întreprinderilor. Specialiștii au calculat, că la moment "în plic" se achită cam 30% din salarii. Dar se fac observate și tendințe pozitive, ce țin de reducerea acestui fenomen și legalizarea treptată a veniturilor.

Ce pericol prezintă salariile «în plic»?

În ultimii ani măsurile de informare și combatere a muncii nelegale și a salariilor "în plic" au fost luate cu regularitate. În a.2018 în ajutorul fiscului a venit firma de audit PricewaterhouseCoorpers Moldova, susținută de guvernul Marii Britanii. Cea mai recentă campanie de acest fel a fost efectuată de Serviciul Fiscal de stat (SFS) acum cîteva luni. Aceasta a inclus două etape: sensibilizarea societății și a angajatorilor prin difuzarea spoturilor publicitare tematice, precum și controalele efectuate la întreprinderile din toate sferele economiei Moldovei. Controalele au confirmat odată în plus, că în țara noastră mulți contribuabili muncesc fără a avea un contract de muncă și primesc o remunerare "gri".

În noiembrie, SFS a lansat campania națională «Refuză salariul "în plic", cere respectarea drepturilor tale!». Cei de la Serviciul Fiscal subliniază, că angajarea neoficială și achitarea salariilor "gri" afectează completarea bugetului de stat, a fondurilor de asigurare socială și medicală obligatorie, dar și nemijlocit angajații și angajatorii . Bugetul public pierde anual sute de milioane de dolari.

În Moldova este destul de obișnuită situația în care angajatorul pune condiția: vrei să muncești oficial – va trebui să achiți impozite în sumă de cca 20% din salariu. În contractul individual de muncă este stipulat, spre exemplu, un salariu de 2 – 2,5 mii lei, restul angajatul îl primește în numerar. Adesea oamenii au de ales: ori primești salariul "în plic", ori în genere nu ai nici o sursă de venit.

Pe de altă parte, sondajele arată că mulți cetățeni , în special tinerii, nu au nimic contra acestor condiții și optează pentru banii "în plic", dacă venitul va depăși salariul oficial. Răspunsurile respondenților vorbesc despre aceea că pentru tineri venitul financiar este o prioritate, indiferent de forma achitării lui. Numai cu timpul oamenii tind mai mult spre o stabilitate, un loc de muncă permanent, care să le asigure o pensie bună. În același timp, respondenți de diverse categorii de vîrstă amintesc stereotipul cum că salariul "gri" este avantajos și pentru angajați, și pentru angajatori.

Ofițerii fiscali le explică oamenilor, că prin acceptarea salariului "în plic" ei se lipsesc de posibilitatea de a avea o pensie decentă, un pachet social motivant, deservire medicală, asigurarea socială a familiei, concedii plătite și diverse indemnizații. În același timp, o asemenea remunerare reduce posibilitatea unei creșteri în carieră, accesarea creditelor, stabilitatea la locul de muncă.

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

salarii

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1840
Populația:
2003 locuitori

Caşunca este un sat şi comună din raionul Floreşti. Caşunca este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 17 km de orașul Florești și la 120 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2003 oameni. Satul Caşunca a fost înființat în anul 1840.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.