|
«Dosarul judecătorilor». De ce slujitorii zeiței Themis fug masiv din sistem?
După scandalul de corupție în care au fost reținuți simultan cinci judecători , fapt care a distrus mitul despre oinviolabilitatea lor, a urmat un șir de demisii din sistemul judiciar. Experții vorbesc despre mai multe scenarii posibile.
Demisiile recente țin nu atît de ”dosarul judecătorilor” și frica de persecuții pentru corupție, cît de intrarea în vigoare a modificărilor la regulile de salarizare a bugetarilor, care pot cauza pierderi financiare slujitorilor zeiței Themis cu vechime în muncă. Una dintre cauze mai poate fi presiunea politică asupra judecătorilor, care de obicei sporește în perioadele preelectorale. Pe de altă parte, posibil că unii justițiari au început să-și permită prea multe și au depășit limitele permise în activitatea lor.
Un verdict «la comandă»
La finele lunii octombrie au devenit publice mai multe cazuri penale, investigate de organele de drept împotriva justițiarilor moldoveni. La Curtea de Apel Chișinău și judecătoria Centru au avut loc percheziții, după care au fost reținute 10 persoane. Printre ei – 5 judecători, un procuror, un avocat, un ajutor de judecător, un medic și o persoană privată (învinuit într-un dosar). Cu toții figurează în episoade ce țin de corupție și tragerea foloaselor din influență, investigate de procurori din august, curent.
Anticorupția bănuiește că judecătorii reținuți au luat mită în proporții deosebit de mari pentru a emite decizii în mai multe cazuri penale, pe care le instrumentau. Rolul avocatului și a procurorului în această schemă se reducea la intermediere în transmiterea banilor de la persoanele interesate la judecători. Verdicte judecătorești favorabile au fost promise în favoarea medicului și a persoanei fizice.
Consiliul Suprem al Magistraturii (CSM) a admis cererea de începere a urmăririi penale împotriva judecătorilor. Este vorba despre Ludmila Ouș, Galina Moscalciuc și Liubovi Brînză de la Curtea de Apel Chișinău, precum și de Svetlana Tizu și Victoria Hadîrcă de la judecătoria Chișinău. Una dintre acestea, Ludmila Ouș, în scurt timp a depus cererea de demisie, care a fost aprobată de CSM.
Practic, fiecare dintre ele a examinat dosare penale scandaloase cu tentă politică. Ludmila Ouș a făcut parte din colegiul care l-a judecat pe fostul premier Vlad Filat în dosarul de corupție și tragerea de foloase din influență. Galina Moscalciuc este cunoscută pentru faptul că l-a eliberat pe polițistul Ion Perju, învinuit de moartea lui Valeriu Boboc în dosarul 7 aprilie, 2009. Ulterior această decizie a fost anulată de instanța superioară. Numele ei este legat și de alte dosare de rezonanță, inclusiv privind grădinițele de copii și parcările cu plată.
Liubovi Brînză a făcut parte din colegiul care l-a condamnat condiționat pe Igor Gamrețchi, fostul șef al Direcției transport Chișinău, recunoscut vinovat de falsificarea achizițiilor de stat în dosarul parcărilor cu plată. La finele anului trecut colegiul de judecători prezidat de ea a lăsat în vigoare sentința omului de afaceri Veaceslav Platon în dosarul privind furtul banilor din Banca de Economii prin scheme ilegale. Multe dosare instrumentate de judecătoarea Brînză purtau un caracter economic și țineau de exproprierea averii, iar sumele ajungeau la sute de milioane de lei. Brînză este soția decanului facultății de drept de la USM, reținut cu două săptămîmi mai înainte într-un dosar de corupție.
Printre cei reținuți este și Vadim Scarlat, ginecolog-obstetrician la Institutul mamei și Copilului, dar și într-o clinică privată din centrul capitalei. Procuratura anticorupție îl consideră a fi unul dintre ”clienții” judecătorilor. Procurorii îl învinuiesc de faptul că a transmis 2000 euro pentru emiterea unui verdict favorabil într-un dosar penal în care acesta era învinuit de neglijență, care s-a soldat cu decesul unui copil. Medicul susține că e nevinovat și că totul a fost o înscenare.
O parte dintre reținuți se află în izolator, alții – în arest la domiciliu. Dat fiind că în izolatorul Centrului național Anticorupție (CNA) nu a fost suficient loc, unii dintre cei reținuți se află în penitenciarul nr.13.
Continuarea articolului citiți pe Noi.md.
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
- Peste o sută de tineri au participat la Jocurile Curate, curățînd rezervația Orheiul Vechi
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1859
- Populația:
- 113 locuitori
Schinoșica este un sat din cadrul comunei Lipoveni, raionul Cimişlia. Localitatea se află la distanța de 33 km de orașul Cimișlia și la 60 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 113 oameni. Satul Schinoșica a fost menționat documentar în anul 1859.
Comentarii
(0)