19 noiembrie 2018, 12:20 Realitatea moldovenească views 11139
Pierderi de milioane lei: sute de tone de sfeclă de zahăr rămîn pe cîmp
19 noiembrie 2018, 12:20 Realitatea moldovenească views 11139

Pierderi de milioane lei: sute de tone de sfeclă de zahăr rămîn pe cîmp

Lipsa precipitațiilor din ultimele trei luni au lăsat amprentă. Gospodăriile agricole suferă pierderi considerabile din motivul, că sfecla de zahăr este de o calitate proastă.

Seceta a contribuit la putrezirea rădăcinoasei în sol, fapt care împiedică prelucrarea ei la fabrică. Agenții economici au găsit o soluție pentru a transporta la fabrică doar sfecla de zahăr de o mai bună calitate, apelând la ajutorul oamenilor, deci la alegerea  manuală a sfeclei de zahăr fără impurități.

”Muncim de la orele 8:00 dimineața și până la orele 17.00.  Alegem sfecla neagră și o punem și tot așa până seara. Din urma la combaine tot o alegem, o alegem și o alegem.  Anul acesta sfecla este foarte rea, este și neagră.” a spus muncitoarea, Ludmila Damian.

”Trebuie să o alegem. O recoltă oarecare trebuie să dăm, nu o lăsăm pe masiv. Trebuie adunată și transportată la locul ei.” a spus muncitorul, Anatolie Ursu.

”Este foarte multă sfeclă rea. La fabrică nu o primește pentru că nu se poate produce zahăr din așa sfeclă.” a spus muncitoarea, Liuba Lazarenco.

Cultura sfeclei de zahăr, începând cu luna septembrie, suferă un dezastru complet din cauza infestării rizocarpului cu mucegai, susține agronomul întreprinderii Agro-SZM. Pentru a salva cât de puțin situația, agenții economici v-or trebuie să suporte și cheltuială în plus.

”Suntem nevoiți la etapa actuală să sortăm rizocarpii, astfel angajând 40 de persoane. Persoanele sunt din localitatea Baraboi, deci suntem nevoiți să-i transportăm cu autocarele până la câmp. Sortăm sfecla infestată, sfecla uscată și ne rămâne în bruft doar sfecla sănătoasă cu mici impurități. Procentul impurității în jur de 12 % maximum, altfel la fabrica de zahăr nu o primește. Aceste 40 de persoane aleg în jur de 20-25 % din sfecla impurificată. Fără aceste măsuri pur și simplu nu avem ce face cu producția dată. Suportăm niște cheltuieli enorme la sortarea manuală a rizocarpilor. Fiecare persoană tinde spre a fi achitată cu 200 lei zilnic și plus la aceasta toate contribuțiile sociale și cheltuielile de transport până la fața locului. Aceasta este o cheltuială pentru întreprindere foarte mare.” a spus agronomul – tehnolog Agro-SZM Din orașul Drochia, Igor Mocanu.

Zilnic angajații la sortarea a sfeclei de zahăr prelucrează în jur de 350-400 tone de materie primă. 580 hectare plantate cu sfecla de zahăr urmează în cel mai apropiat timp să fie recoltate, dintre care 50-60 % din suprafețe au de suferit în urma secetei.

Sursa: drochia.tv

Cuvinte cheie:

sfeclă de zahăr , Cîmp

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1672
Populația:
2950 locuitori

Vadul lui Isac este un sat şi comună din raionul Cahul. Vadul lui Isac este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 16 km de orașul Cahul și la 183 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2950 de oameni. Satul Vadul lui Isac a fost menționat documentar în anul 1672.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.