21 octombrie 2018, 13:00 Realitatea moldovenească views 13779
Integrarea europeană a picat, dar va continua
21 octombrie 2018, 13:00 Realitatea moldovenească views 13779

Integrarea europeană a picat, dar va continua

La 18 octombrie în parlament s-a votat introducerea în Constituție a articolului privind cursul spre integrare europeană.  Proiectul a fost adoptat în primă lectură cu majoritate de voturi, dar în lectura a doua nu a mai fost susținut de deputații PL și PLDM, care au părăsit sala de ședințe. Deci, deocamdată Constituția țării nu va fi modificată. Pentru mult timp oare? 

Cine a venit cu propunerea?

Despre faptul că proiectul de lege  privind introducerea în Constituție a noțiunii ”integrare europeană” în scurt timp va fi pus la vot în parlament, a anunțat la 9 octombrie liderul PD Vlad Plahotniuc.

El a lăsat să se înțeleagă, că pentru un rezultat pozitiv coaliția de la guvernare nu dispune de voturi suficiente,  iar PL și PLDM au înaintat un șir de condiții în schimbul susținerii inițiativei.

«Noi considerăm, că introducerea  noțiunii de integrare europeană în Constituție nu  trebuie să fie parte a negocierilor politice. Termenul în care noi putem vota acest proiect va expira în scurt timp, de aceea am decis că vom pune acest proiect de lege la vot în ședința următoare.  Așa vom vedea ce atitudine are fiecare deputat față de ”integrarea europeană”: de speculație electorală sau și-o dorește cu adevărat», — a declarat democratul. 

De ce anume acum?

Inițiativa de a consolida vectorul european în Constituția Moldovei a fost sonorizată de liderul PD Vlad Plahotniuc la 12 septembrie,2017.  Iar în decembrie, trecut  CC a dat aviz pozitiv adresării unui grup de deputați din PDM și PPEM, care prevedea modificarea  și completarea Constituției. 

Se preconiza, că în textul Constituției va fi inclus un articol nou, care prevede că integrarea europeană a țării este scopul strategic în dezvoltarea republicii.  

Inițiativa legislativă poate fi adoptată doar peste 6 luni de la înaintarea proiectului  de modificare a Constituției. Adică, anume acum expiră anul din clipa în care această inițiativă legislativă a fost înaintată parlamentului. În caz că acest termen va fi depășit, inițiativa va deveni nulă. 

Continuarea articolului citiți pe Noi.md.

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1466
Populaţia:
781 locuitori

Horodişte este un sat şi comună din raionul Rezina. Satul are o suprafaţă de circa 1.40 kilometri pătraţi, cu un perimetru de 6.31 km. Din componenţa comunei fac parte localităţile Slobozia-Horoişte şi Horodişte. Satul Horodişte este situat la o distanţă de 36 km de oraşul Rezina şi la 85 km de Chișinău.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.