28 septembrie 2018, 11:35 Realitatea moldovenească views 15028
Ce se întîmplă sub ”acoperișul” agențiilor de detectivi și de pază private
28 septembrie 2018, 11:35 Realitatea moldovenească views 15028

Ce se întîmplă sub ”acoperișul” agențiilor de detectivi și de pază private

În ultima vreme autoritățile moldovene au acumulat destule pretenții față de activitatea agențiilor de pază și a celor de detectivi. Printre acestea figurează și lipsa de profesionalism al angajaților acestor structuri și nerespectarea cerințelor stipulate la eliberarea licenței.

Legea privind activitatea privată de detectivi și pază a intrat în vigoare acum 15 ani – pe 19 septembrie 2003, iar unul dintre scopurile de bază era contracararea criminalității pe această piață. Nu este un secret că, la început, sub "acoperișul" multor agenții private avea loc o activitate ilegală de stoarcere a datoriilor și estorcare de bani. În perioada următoare legea a fost îmbunătățită de mai multe ori, însă experții și acum atrag atenția asupra imperfecțiunii acesteia.

Agenții aflate sub monitorizare

Monitorizarea activității agențiilor private de pază și de detectivi este responsabilitatea Ministerului Afacerilor Interne (MAI). Printre atribuțiile lui se numără controlul asupra respectării legislației și prestării serviciilor, precum și expedierea pe adresa conducătorilor acestor structuri a prescripțiilor privind înlăturarea obligatorie a deficiențelor identificate.

În Moldova activitatea privată de detectivi și pază este posibilă exclusiv în baza unei licențe eliberate după coordonarea cu MAI. Și Ministerul Educației, Culturii și Cercetării este implicat în procesul de formare și dezvoltare profesională a cadrelor în centrele de studii specializate. Poligoane de instruire a personalului se organizează cel puțin o dată la jumătate de an, sub supravegherea poliției. În plus, au fost prevăzute exerciții comune ale apărătorilor ordinii de drept și a agențiilor private de detectivi și de pază.

În toată lumea organizațiile neguvernamentale de acest tip fac parte din sistemul național de securitate . În Moldova, la începuturile formării businessului privat de detectivi, agențiile de securitate au fost supuse unor confruntări cu organele de drept oficiale. Cu timpul însă agențiile de stat și cele de private au ajuns la o înțelegere reciprocă. Adesea ele acționează în comun, și nu doar în cadrul instruirilor.

În același timp, angajații organelor de drept foarte des înaintau o mulțime de pretenții față de structurile private de detectivi și de pază, somîndu-le să activeze în cadrul legal. MAI previne că agențiile față de care autoritățile au acumulat diverse întrebări vor fi supuse unor controale minuțioase, ce se pot solda și cu retragerea licenței.

Surse din cadrul MAI au comunicat pentru Noi.md că cele mai dese încălcări țin de lipsa contractelor de prestare a serviciilor, nerespectarea obligațiilor, abuzul în serviciu, nerespectarea regulilor de procesare a datelor cu caracter personal. Adesea agențiile angajează persoane ce nu posedă nivelul necesar de calificare sau cu starea sănătății necorespunzătoare. Au fost cazuri în care armele nimereau la persoane cu psihicul instabil. Adesea inițiativa controalelor aparține personal participanților acestei piețe, care invocă nerespectarea de către concurenți a reglementărilor legale și a eticii profesionale.

„Această situație este explicabilă, a menționat pentru Noi.md reprezentantul unei agenții de pază private. Organizațiile licențiate tind să aibă sub protecția lor tot mai multe obiecte, pentru a avea tot mai multe surse de venit. Este o tendință normală. Dar dacă agenția își asumă niște obligații, ea este datoare să le îndeplinească cu respectarea legislației în vigoare. În relațiile reciproce dintre agenții trebuie să existe o concurență sănătoasă, bazată pe de o parte pe respectarea legii, pe de alta – pe legile economiei de piață."

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Pază , Detectiv

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1609
Populația:
258 locuitori

Prodăneştii Vechi este un sat din cadrul comunei Ştefăneşti, raionul Floreşti. Localitatea se află la distanța de 35 km de orașul Florești și la 103 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 258 de oameni. Satul Prodăneştii Vechi a fost menționat documentar în anul 1609.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.