02 august 2018, 14:20 Realitatea moldovenească views 8755
Petiție la MAI privind anularea noilor reguli de parcare a mașinilor pe trotuar
02 august 2018, 14:20 Realitatea moldovenească views 8755

Petiție la MAI privind anularea noilor reguli de parcare a mașinilor pe trotuar

Prevederea conform căreia șoferii își vor putea parca automobilele pe trotuar, cu condiția că vor lăsa la dispoziția pietonilor cel puțin un metru din trotuar, trebuie anulată.

O solicitare în acest sens a fost înaintată ministrului de interne, Alexandru Jizdan, de către activistul civic Victor Chironda, președintele Asociației Obștești „Centrul pentru politici europene”.

Potrivit lui, instituirea acestei prevederi doar va legitima practica staționării automobilelor pe trotuare, asta în condițiile în care orașul este și așa împînzit de mașini parcate neregulamentar.

„Parcarea ilegală pe trotuarele din oraș a devenit un impediment major pentru deplasarea pietonilor, mai ales a persoanelor cu necesități speciale precum persoane în cărucioare cu rotile, mame cu cărucioare pentru copii, persoane cu probleme locomotorii, oameni cu genți”, susține Chironda.

Potrivit lui, introducerea prevederii „lățimea minimă a trotuarului sau a spațiului de circulație lăsat la dispoziția pietonilor trebuie să fie de cel puțin un metru” nu-i determină în niciun mod pe șoferi să se abțină de la parcarea ilegală pe trotuar, ba din contra, justifică parcarea pe trotuar.

Totodată, activistul mai argumentează că aplicarea noii prevederi nu este prevăzută expres și lasă loc de interpretare, iar asta va duce la conflicte între conducătorii auto și pietoni sau poliție.

„Considerăm această propunere de modificare a RCR drept una neîntemeiată, ineficientă și chiar nocivă pentru cadrul legal care reglementează circulația rutieră”, se mai arată în demersul expediat ministrului Jizdan.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

parcare , MAI , petiție , automobil

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1436
Populația:
1180 locuitori

Ciopleni este un sat din cadrul comunei Hruşova, raionul Criuleni. Localitatea se află la distanța de 27 km de orașul Criuleni și la 18 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1180 de oameni. Satul Ciopleni a fost menționat documentar în anul 1436.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.