08 iulie 2018, 09:30 Realitatea moldovenească views 8511
Mai multe discipline noi din 1 septembrie pentru elevii din Moldova
08 iulie 2018, 09:30 Realitatea moldovenească views 8511

Mai multe discipline noi din 1 septembrie pentru elevii din Moldova

Mai multe discipline noi vor fi introduse în școli începînd cu întîi septembrie 2018.

Schimbările au fost anunțate de secretarul de stat în domeniul educației Angela Cutasevici în timpul prezentării raportului privind modul în care se aplică Convenția Consiliului Europei pentru protecția copiilor împotriva exploatării sexuale și a abuzurilor sexuale în Republica Moldova. Elevii urmează să beneficieze de lecții de Dezvoltare Personală și Educație pentru Societate.

Secretarul de stat în domeniul educației Angela Cutasevici a informat despre introducerea unei noi disciplini obligatorii – Dezvoltarea personală. Aceasta va fi predată elevilor claselor I-XII, începînd 1 septembrie curent. Scopul acesteia este informarea copiilor privind auto-formarea, educația sexuală, modul sănătos de viață și securitatea personală.

De asemenea, au fost reorganizate disciplinele Dirigenția și Educația civică, care va fi predată din clasa a V-a și se va numi Educație pentru societate. În cadrul orelor vor fi dezbătute aspecte precum patriotismul, voluntariatul, pentru a contribui la responsabilizarea elevilor.

Angela Cutasevici a anunțat și despre introducerea disciplinelor opționale precum: Educația pentru drepturile omului, educație pentru media, educație pentru sănătate, educația digitală. Acestea sînt destinate claselor primare și gimnaziale și sînt axate pe subiecte sensibile.

Reprezentanta Ministerului Educației a îndemnat elevii să elaboreze o rezoluție cu propuneri și suport didactic, care ar urmă să fie distribuit în școli. La rîndul său, copiii au propus introducerea cursurilor speciale pentru pregătirea multi-laterală a profesorilor și informarea părinților despre prevenirea abuzului sexual. Elevii au punctat că în prezent metodele de informare din școli sînt demodate și ineficiente. În schimb, ei salută ideea predării informației prin intermediul video-urilor speciale și a jocurilor.

Sursa: tv8.md

Cuvinte cheie:

scoala , disciplina , studii

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1595
Populația:
3609 locuitori

Ţipala este un sat şi comună din raionul Ialoveni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Budăi, Ţipala și Bălţaţi. Localitatea se află la distanța de 30 km de orașul Ialoveni și la 32 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 3609 oameni. Satul Ţipala a fost menționat documentar în anul 1595.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.