|
O bancă din Letonia, implicată în furtul miliardului, în proces de lichidare
Una dintre băncile letone implicate în furtul „miliardului" este în proces de lichidare. În acest context, Transparency International Letonia avertizează că lichidarea voluntară a băncii ABLV poate duce la pierderea probelor de spălare a 102,3 milioane de dolari, o parte din care au fost spălați prin intermediul băncilor din R. Moldova.
Organizația trage alarma după ce Hermitage Capital Management Limited, fostul angajator al avocatului Serghei Magnitsky, care a murit în custodie în Rusia după ce a încercat să expună o fraudă imensă, a trimis o cere către autoritățile letone la 21 iunie 2018 pentru a investiga spălarea banilor prin intermediul băncii ABLV.
Potrivit lsm.lv, cererea a fost depusă de urgență după ce Comisia pentru piața financiară și piața de capital din Letonia a autorizat ABLV să efectueze o lichidare voluntară. „O astfel de urgență este necesară deoarece procesul ar putea crea un risc substanțial pentru pierderea probelor și disiparea fondurilor pertinente investigației", afirmă Transparency International Letonia.
Hermitage s-a adresat Departamentului Inteligenței Financiare din Letonia și Procuraturii Generale pentru a investiga și identifica angajații ABLV suspectați că ar facilita spălarea a peste 100 de milioane de dolari în legătură cu celebra fraudă de 230 milioane dolari scoasă la iveală de Serghei Magnitsky acum zece ani. Hermitage susține că o activitate de asemenea amploare nu ar fi fost posibilă fără implicarea conducerii de TOP a ABLV.
Potrivit cererii depuse de Hermitage, angajații ABLV au permis, între 2008 și 2013, spălarea a 19 milioane de dolari în interesul lui Dmitri Klyuev și al lui Andrei Pavlov (care au fost sancționați de către Trezoreria SUA pentru rolul lor central în afacerea Magnitsky) și 102,3 milioane de dolari din totalul transferurilor ilicite prin conturi ABLV legate de fraudarea a 230 milioane dolari.
Transparency Letonia afirmă că funcționarii ABLV au permis tranzacții de mai multe milioane de dolari cu contrapartide similare în alte țări, în ciuda unor semnale clare de spălare a banilor – de exemplu, descrieri contradictorii și insuficiente în scopul plăților fără nici o rațiune aparentă. Se presupune că toate entitățile implicate fac parte dintr-un proces de gestionare a rețelelor transnaționale de spălare a banilor în legătură cu frauda de 230 milioane de dolari, care a utilizat și bănci din Moldova, Cipru, Lituania și Estonia.
În acest context, organizația solicită o investigație amplă și amănunțită a spălării banilor, care amenință integritatea sistemului financiar din Letonia.
Precizăm că Rapoartele companiei Kroll privind fraudele bancare din Republica Moldova scot în evidenţă sistemul bancar leton şi, în special, câteva bănci letone, ca elemente de bază în realizarea fraudelor bancare din ultimii ani. Cel puţin patru bănci letone au fost nominalizate în rapoartele Kroll: Latvijas Pasta Banka, Privatbank, Aizkraukles Banka şi ABLV Bank AS. Bănci, care potrivit Transparency International Moldova, au fost ulterior subiect al investigaţiilor şi sancţiunilor aplicate de instituţiile letone faţă de administratori.
În același timp, Departamentul de Combatere a Criminalității Financiare din cadrul Trezoreriei SUA (FinCEN) a emis pe 13 februarie 2018, o notificare în care susţine că banca ABLV din Letonia ce a orchestrat scheme de spălare a banilor, inclusiv din Moldova, împiedică aplicarea legii și a desfășurat o activitate legată de Coreea de Nord.
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
- Peste o sută de tineri au participat la Jocurile Curate, curățînd rezervația Orheiul Vechi
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1570
- Populația:
- 3041 locuitori
Căinarii Vechi este un sat şi comună din raionul Soroca. Din componenţa comunei fac parte localităţile Floriceni și Căinarii Vechi. Localitatea se află la distanța de este 25 km de oraşul Soroca şi la 151 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 3041 de oameni Satul Căinarii Vechi a fost menționat documentar în anul 1570.
Comentarii
(0)