|
Mormintele părăsite ar putea fi redistribuite
În cazul lipsei locurilor libere în cimitir, administrația, împreună că autoritățile publice locale, vor avea dreptul să selecteze morminte părăsite sau neîngrijite, cu o vechime mai mare de 30 de ani de la înhumare, pentru a fi redistribuite altor solicitanți.
Reutilizarea aceluiași loc de înhumare nu va fi permisă în cazul cavourilor și mormintelor care reprezintă valoare culturală și istorică importantă. Prevederile se conțin într-un proiect de lege cu privire la cimitire și serviciile funerare, înregistrat în Parlament, transmite IPN.
Autorii proiectului, un grup de deputați, menționează că în Republica Moldova nu există o lege care ar reglementa activitatea cimitirelor și domeniul funerar. Astfel, inițiativa vine să suplinească vidul juridic existent în acest domeniu, oferind cadrul legal specializat pentru protecția și activitatea cimitirelor și serviciilor funerare.
Proiectul prevede că pentru fiecare înhumare urmează să fie repartizat un lot de pămînt cu suprafața de 3,8 metri pătrați. Intervalele între părțile lungi și scurte ale mormintelor va constitui nu mai puțin de 0,5 metri. Lungimea mormîntului nu va fi mai mică de doi metri, lățimea – un metru, iar adîncimea de 1,5 metri. Pentru înhumarea copiilor decedați, dimensiunile mormîntului pot fi micșorate.
O altă prevedere a proiectului este că depunerea decedaților în capelă (biserică), cu sicriul deschis, se face pînă la 72 de ore din momentul survenirii decesului, iar după expirarea acestui termen – numai cu autorizația organului sanitar competent, eliberată pe baza certificatului de îmbălsămare.
Locurile de înhumare din cimitire pot fi rezervate pe termen nelimitat. Tarifele pentru rezervare, precum și pentru alte servicii se aprobă de către organele administrației publice locale. Unei familii i se va permite să rezerve nu mai mult de trei locuri de înhumare.
Pe teritoriul municipiului Chișinău sînt amplasate 11 cimitire, care se întind pe o suprafață de 137 de hectare, ocupînd 2% din spațiile verzi ale municipiului, iar în țară sînt alte cîteva sute de cimitire, unele în stare bună, iar altele în delăsare sau abandonate.
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
- Peste o sută de tineri au participat la Jocurile Curate, curățînd rezervația Orheiul Vechi
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1706
- Populația:
- 4496 locuitori
Sălcuţa este un sat şi comună din raionul Căuşeni. Sălcuţa este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 18 km de orașul Căușeni și la 87 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 4496 de oameni. Satul Sălcuţa a fost menționat documentar în anul 1706.
Comentarii
(0)