26 mai 2018, 14:25 Realitatea moldovenească views 14517
Burse și premii pentru cei mai buni cunoscători ai limbii germane din Moldova
26 mai 2018, 14:25 Realitatea moldovenească views 14517

Burse și premii pentru cei mai buni cunoscători ai limbii germane din Moldova

Aproximativ 50 de studenți și elevi care au participat la mai multe concursuri şi programe de burse ale Ambasadei Germaniei la Chișinău au fost premiați în cadrul Sărbătorii de vară a limbii germane, vineri, 25 mai. La ediția din acest an au fost acordate și trei burse care le vor oferi liceenilor absolvenți posibilitatea să meargă în Germania pentru studii de licență.

Doi învingători ai concursului de eseuri s-au ales cu o călătorie, timp de o lună, în Germania. Participanții la concurs și-au scris eseurile pe una din două teme propuse: „Cel mai de preț lucru pe care l-am învățat la școală" și „Contribuția mea pentru viitor". De asemenea, au fost oferite 20 de burse ale Serviciului German de Schimb Academic, diplome de limbă germană (DSD) și premii pentru trei cei mai buni profesori de limbă germană.

Ambasadoarea Germaniei la Chişinău, Julia Monar, a declarat că în acest an interesul pentru bursele acordate de Ambasada Germaniei a crescut semnificativ. Numai la concursul de eseuri au participat cu 80 de elevi mai mulți decît anul trecut. Ambasadoarea susține că un element de noutate în acest an este că rețeaua existentă a școlilor PASCH (școli cu statut special, care beneficiază de materiale didactice, cursuri și burse pentru elevi, învățători și studenți) va fi extinsă prin accederea unei noi instituții în această rețea, școală unde nivelul de predare a limbii germane este foarte bun.

Reprezentantul Serviciului German de Schimb Academic din Republica Moldova, Josef Sallanz, spune că limba germană este tot mai solicitată în Moldova, din păcate însă sunt prea puțini profesori de limba germană aici. Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă" are în fiecare an absolvenți profesori de limba germană, dar marea majoritate nu merg într-o școală deoarece acolo nu se câștigă bine, ei merg la întreprinderi germane în Moldova sau merg să studieze mai departe în Germania.

Angela Osipov, profesoară la Liceul Teoretic „Mihail Kogălniceanu", a fost desemnată cea mai bună profesoară de limbă germană din Moldova. Dascălul spune că acest premiu este o mare bucurie, dar și o mare responsabilitate, deoarece o obligă să demonstreze o prestație bună în continuare. Pentru a fi un bun profesor de limbă germană, trebuie să ai dragoste față de limbă și procesul de a preda, pentru că la nivel intuitiv elevii simt acest lucru, a mai spus profesoarea.

Gabriela Matei a primit o bursă care îi va permite să facă, timp de doi ani, masteratul în Germania. Pentru că a făcut pînă acum finanțe și bănci la ASEM, a decis să-și continue studiile în domeniul auditului. Va merge în Germania să capete experiență, după care se va întoarce în țară pentru a o pune în practică.

Oteea Canalî, elevă în clasa a V-a la Liceul Teoretic „Mihail Kogălniceanu", a fost premiată pentru eseul: „Cel mai de preț lucru pe care l-am învățat la școală". Ea a scris în eseu că a învățat să fie răbdătoare, să lucreze în grup, să comunice cu diferite tipuri de persoane, și că trebuie să muncești pentru a obține ceva. Eleva spune că pentru a obține rezultate frumoase studiază foarte mult, chiar și în timpul liber.

Maxim Pijevschi a primit o bursă de studii în Germania în 2009, unde a făcut studii de masterat în domeniul relațiilor internaționale. Acum este angajat în Republica Moldova. Tînărul a recomandat studenților și elevilor să facă studii în Germania mai ales în domenii precum: istoria, politologia, relații internaționale, pentru că acest lucru le va oferi o perspectivă absolut diferită și o percepție de un alt nivel al studiilor.

În Moldova, peste 1700 de elevi din 130 de școli și peste 900 de studenți din șapte universități învață limba germană.

Sursa: ipn.md

Cuvinte cheie:

premiu , studenţi , bursa

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1867
Populația:
448 locuitori

Dimitrova este un sat din cadrul comunei Cîietu, raionul Cantemir. Localitatea se află la distanța de 45 km de orașul Cantemir și la 138 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 448 de oameni. Satul Dimitrova a fost menționat documentar în anul 1867.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.