|
Bicicliștii și pietonii cu cărucioare manuale ar putea fi obligați să renunțe la telefon în timpul deplasării
Bicicliștii, conducătorii de vehicule cu tracțiune animală, dar și pietonii cu cărucioare manuale ar putea fi obligați ca, în timpul mersului, să nu desfășoare activități ce le distrag atenția, inclusiv folosirea telefoanelor mobile sau a dispozitivelor similare.
Pentru admiterea acestor încălcări, persoanele ar putea fi sancționate cu amendă de la trei la șase unități convenționale, adică de la 150 pînă la 300 de lei. Dacă încălcarea va fi admisă repetat în cursului unui an calendaristic, amenda va fi de la nouă la 12 unități convenționale (de la 450 la 600 de lei), scrie bizlaw.md.
Modificările la Legea privind siguranţa traficului rutier sunt prevăzute într-un proiect înregistrat în Parlament. Autorii mai propun ca, pe lîngă conducătorul de autovehicul, și persoana care conduce ciclomotorul sau motocicletă să fie obligat să:
să cunoască şi să respecte Regulamentul circulaţiei rutiere;
să urmeze periodic controlul medical şi psihofiziologic, în funcţie de categoriile şi subcategoriile de vehicule. Periodicitatea se stabileşte de Guvern;
să se supună, la solicitarea agentului de circulaţie, procedurii de testare a aerului expirat şi examenului medical de recoltare a probelor biologice în vederea constatării alcoolemiei ori consumului de droguri şi de alte substanţe psihotrope sau de medicamente cu efecte similare;
să nu adopte comportament agresiv.
Totodată, conducătorii vor trebui să aplice în trafic norme de conducere preventivă și să nu desfășoare în timpul mersului activități ce le distrag atenția de la condus, manifestate inclusiv prin folosirea telefoanelor mobile sau a dispozitivelor similiare. Excepție fac apelurilor telefonice prin dispozitive de tip "mâini libere" fără fir integrate ale vehiculelor, cu excepția folosirii telefoanelor mobile sau a dispozitivelor similare în scopul utilizării sistemelor de navigație GPS, dar și excepția apelurilor telefonice efectuate la serviciile de urgență, într-o situație de urgență reală.
Deputații, de asemenea, propun și o definiție a noțiunii de "folosire a telefoanelor mobile sau a dispozitivelor similare". Aceasta reprezintă acțiuni ce implică utilizarea prin contact direct a telefoanelor mobile și/sau a dispozitivelor portabile similare, inclusiv prin convorbiri telefonice, citirea și scrierea de texte, navigarea pe platforme web, utilizarea aplicațiilor mobile, camerelor foto/video.
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
- Peste o sută de tineri au participat la Jocurile Curate, curățînd rezervația Orheiul Vechi
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1572
- Populația:
- 2729 locuitori
Boşcana este un sat şi comună din raionul Criuleni. Din componenţa comunei fac parte două localităţi: Boşcana şi Mărdăreuca. Satul este situat la o distanţă de 20 km de oraşul Criuleni şi la 24 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului Boşcana constituie 2729 de oameni. Prima atestare documentară a satului Boşcana datează din 12 martie 1572.
Comentarii
(0)