|
ANSA atenţionează consumătorii să fie prudenţi cînd cumpără peşte
Agenţia Naţională de Siguranţă a Alimentelor (ANSA) a atenţionat populaţia să fie prudentă la procurarea peştelui. Avertismentul a fost făcut înainte de sărbătoarea ortodoxă a Floriilor, cînd biserica face pentru creştinii care postesc dezlegare la peşte.
Pentru ca peştele să nu provoace toxiinfecții alimentare, specialiştii ANSA vin cu unele recomandări atât pentru agenții economici, cît şi pentru consumatori. „Comercializarea peștelui și a derivatelor este admisă numai în unități specializate sau secții ale magazinelor alimentare cu acte sanitar-veterinare în regulă. Totodată, trebuie să fie respectate condiţiile de igienă şi de întreţinere a spaţiilor şi echipamentului în care este depozitat peştele", se indică într-un comunicat al Agenţiei.
Potrivit specialiştilor ANSA, peștele în stare vie se păstrează pe gheaţă, în spaţii frigorifice sau în vase speciale cu apă. Temperatura optimă a apei trebuie să fie de plus 4-6 grade Celsius.
„Atrageți atenția la suprafața peştelui, care trebuie să fie curată, cu un strat uniform de solzi, culoarea potrivit speciei, bronhiile roșii, cu nuanță caracteristică speciei, fără rupturi. Peștele alterat are solzii ușor desprinși, corpul este acoperit cu mucus urât mirositor, bronhii de culoare cenușie sau brună", afirmă sursa citată.
În acelaşi timp, ANSA atenţionează consumatorii să fie atenţi şi când procură conserve de peşte. Acestea trebuie să fie ambalate în cutii metalice sau din sticlă. Pe cutii trebuie să fie imprimate următoarele informații: denumirea şi adresa producătorului; ţara de origine; data fabricării; termenul de valabilitate; cantitatea netă a produsului şi condiţiile de păstrare. „Nu cumpărați conserve fără etichete, în cutii ruginite, deformate ori bombate", avertizează Agenţia Naţională de Siguranţă a Alimentelor.
Pe 1 aprilie, creştinii ortodocşi marchează Duminica Floriilor. Sărbătoarea comemorează un eveniment menţionat în toate cele patru evanghelii – intrarea triumfală a lui Iisus în Ierusalim în zilele dinaintea patimilor. În duminica Floriilor, creştinii care ţin post au dezlegare la peşte şi vin.
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Cultura negativității
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1700
- Populația:
- 350 locuitori
Sărăţica Veche este un sat din cadrul comunei Tomaiul Nou, raionul Leova. Localitatea se află la distanța de 40 km de orașul Leova și la 72 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 350 de oameni. Satul Sărăţica Veche a fost menționat documentar în anul 1700.
Comentarii
(0)