14 martie 2018, 16:20 Realitatea moldovenească views 11361
Fidelitate față de tradiție
14 martie 2018, 16:20 Realitatea moldovenească views 11361

Fidelitate față de tradiție

Despre viața de zi cu zi, tristețile și bucuriile industriei moldovenești de lactate.

În ultimii ani, în conștiința maselor, Moldova se asociază cu un tablou nu tocmai optimist: populație aptă de muncă plecată peste hotare, sate pustiite, o economie națională care leagă tei de curmei. Parțial, de această percepție sîntem vinovați și noi, jurnaliștii, care ne-am dezvățat să observăm lucrurile bune, tindem să atragem atenția auditoriului asupra ”senzaționalului” fără a ne trudi uneori să verificăm autenticitatea celor publicate.

Dar e suficient să se iște un scandal, cum s-a întîmplat la începutul lui februarie curent cu istoria difuzată de presă privind conținutul de grăsimi vegetale în produsele lactate autohtone, ca să începi să te clarifici, să pătrunzi în amănunte, și apare o imagine a unei Moldove diferite, a unei țări în care oamenii, în pofida greutăților, continuă să trăiască, să producă mărfuri de care are nevoie populația.  

În anii 1990, cînd în Moldova Sovietică era în plină distrugere baza dezvoltată a materiei prime, domeniul lactatelor, ca și celelalte domenii care se ocupă de prelucrarea produselor agricole, s-a confruntat cu probleme enorme. Și astăzi există multe probleme. Dar domeniul a supraviețuit. Și nu doar a supraviețuit, ci a reușit să se și dezvolte chiar și în condițiile lipsei totale a unui politici adecvate de susținere a producătorilor moldoveni de către stat.

Portalul NOI.md a rugat-o pe Elena Belan,director general al celui mai mare producător de lactate din Moldova – compania JLC, să spună cum a fost posibil acest lucru.

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

produse lactate , producere

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1501
Populația:
2138 locuitori

Ivancea este un sat şi comună din raionul Orhei. Din componenţa comunei fac parte localităţile Brăneşti, Ivancea și Furceni. Localitatea se află la distanța de 15 km de orașul Orhei și la 40 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2138 de oameni. Satul Ivancea a fost menționat documentar în anul 1501.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.