23 februarie 2018, 17:02 Realitatea moldovenească views 12897
Planul de organizare a manifestațiilor consacrate Zilei Memoriei
23 februarie 2018, 17:02 Realitatea moldovenească views 12897

Planul de organizare a manifestațiilor consacrate Zilei Memoriei

O dispoziție a Guvernului privind organizarea manifestațiilor consacrate Zilei Memoriei (2 martie) a fost publicată astăzi în Monitorul Oficial al Republicii Moldova. În această zi sunt comemorați cei căzuţi în conflictul armat din anul 1992 pentru apărarea integrităţii şi independenţei Republicii Moldova şi victimele acestui conflict.

Potrivit documentului, vor fi realizate un complex de activităţi pentru înveşnicirea memoriei celor căzuţi în luptă. Astfel, vor avea loc depuneri de flori la monumentul domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt și va fi organizat un Marș al Memoriei pe străzile capitalei. Ulterior, va avea loc un miting de comemorare a eroilor căzuți pe cîmpul de luptă și vor fi instalate plăci comemorative pe unele edificii din țară.

În instituţiile de învățămînt, vor fi organizate decade educativ-patriotice cu participarea veteranilor, dedicate eroilor căzuţi în acţiunile de luptă pentru apărarea integrităţii şi independenţei Republicii Moldova.

La fel, vor fi desfășurate competiții sportive şi turnee la diferite genuri de sport în memoria eroilor căzuţi. De asemenea, la 2 martie, în incinta Bibliotecii Naționale va avea loc inaugurarea expoziţiei de carte „Veşnicia clipelor de glorie", iar în luna aprilie va fi organizată o conferinţă ştiinţifică cu tema „Anul 1992 – memorie şi actualitate".

Acțiunile vor fi realizate din contul bugetului autorităţilor locale.

Potrivit Ministerului Apărării, în conflictul armat de pe Nistru din anii 1991-1992 au participat peste 30 mii de persoane. 300 de militari şi civili au murit, iar alţi 3 500 au fost răniţi.

Sursa: moldpres.md

Cuvinte cheie:

plan , Războiul de la Nistru , memorie

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1860
Populația:
2563 locuitori

Roşcani este un sat şi comună din raionul Anenii Noi. Roşcani este unicul sat din comuna cu acelaşi nume situat la o distanță de 7 km de orașul Anenii Noi și la 39 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2563 de oameni. Menționat documentar în 1860.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.