16 februarie 2018, 11:30 Realitatea moldovenească views 13662
Cum satele moldovenești cîștigă pe seama ”unirii simbolice”. Partea 2
16 februarie 2018, 11:30 Realitatea moldovenească views 13662

Cum satele moldovenești cîștigă pe seama ”unirii simbolice”. Partea 2

Xenia Florea

Declarația de "unire" cu România a fost semnată de 18 localități din Republica Moldova.

"Strigătul inimii" primarilor și consilierilor aduce dividende

La finele săptămînii trecute, portalul Romanian Global News a publicat un articol intitulat „Declarația de unire cu România aduce satului basarabean Parcova 12 mii de euro". Amintim că satul Parcova din raionul Edineț a fost prima localitate care a semnat declarația privind "unirea simbolică" cu statul vecin.

Conform rgnpress, Consiliul local al comunei Lunca, județul Botoșani, a decis în unanimitate să aloce 12 mii de euro pentru implementarea unui oarecare proiect local în satul Parcova. Primarul comunei Lunca, contactat de jurnaliștii români, a declarat că 12 mii este doar începutul și că pe viitor vor fi lansate și alte proiecte comune cu localitatea înfrățită din Moldova, care, mai devreme sau mai tîrziu, "vor duce la Reunire".

Deputatul român de origine moldovenească Constantin Codreanu, care promovează activ ideea unirii pe ambele maluri ale Prutului, la fel, a publicat această informație pe rețelele de socializare: „Primarul comunei Lunca, Marcel Marcu, mi-a spus că Consiliul local a votat în unanimitate alocarea mijloacelor pentru proiectul care va fi implementat în satul Parcova din raoinul Edineț. I-am felicitat pe ambii primari, inclusiv pe primarul-unionist Marcel Snegur. Doi Marceli fac un lucru mare".

Pe unul dintre site-uri, sub noutatea despre cei 12 mii de euro pentru s. Parcova, a apărut următorul comentariu: „Acum cîteva zile, am văzut informația despre aceea că prima primărie care a aprobat această declarație simbolică de unire va primi din România un ajutor financiar ambalat în forma unui proiect. Adică, «ați lucrat» – iată remunerarea! Dar ce vom face dacă, de exemplu, satele din nordul Republicii Moldova, unde-s mulți ucraineni, vor începe a adopta declarații analogice privind unirea cu Ucraina, după care și la ei vor începe să vină «pachete financiare»? Nu așa vedeam eu procesul reunirii, nu de dragul unui venit bănesc de orice fel. O asemenea «unire» nu va fi fiabilă. Face impresia că unele persoane (în România, de exemplu) doresc unirea cu orice preț, prin orice metode. P.S. Aș vrea să văd cum, în toate aceste localități, vor obține unioniștii majoritatea la alegerile viitoare. Vom vedea atunci care este, de fapt, realitatea".

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

localitati , unire

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
sec. XX
Populația:
19 locuitori

Chirov este un sat din comuna Popencu din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 15 km de orașul Rîbnița și la 89 km de Chișinău. Populaţia satului Chirov alcătuia 19 oameni în anul 2012. Satul Chirov a fost înființat în secolul XX.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.