14 februarie 2018, 15:00 Realitatea moldovenească views 11488
Cum satele moldovenești cîștigă pe seama ”unirii simbolice”. Partea 1
14 februarie 2018, 15:00 Realitatea moldovenească views 11488

Cum satele moldovenești cîștigă pe seama ”unirii simbolice”. Partea 1

Xenia Florea

Declarații de "unire" cu România au semnat 18 localități din Republica Moldova.

A 18-a a devenit satul Măgurele din raionul Ungheni. Și, deși primarii și reprezentanții consiliilor locale afirmă în cor că actele adoptate de ei sînt doar acte de unire simbolică, "un strigăt al inimii", care nu obligă pe nimeni la nimic, dincolo de Prut totuși se crede altceva.

Peste Prut unioniștii din sate provoacă bucurie

„Acest gest poartă nu doar o încărcătură simbolică, ci și o puternică orientare politică, consideră președintele Centrului pentru Cultură, Istorie şi Educaţie, Marius Dorin Lulea. Ne întoarcem cu plăcere în perioada cînd, în anul 1918, orașele Bălți, Soroca și Orhei au fost primele care au votat pentru unirea cu România. Cine a crezut că peste cîteva luni întregul popor basarabean se va uni ferm cu țara? Actualul gest al primarilor și al consilierilor locali este un început. Cel mai interesant este faptul că în fruntea acestor localități stau reprezentanții diferitor partide: PL, PLDM, PDM. Este încă o dovadă că în toate partidele politice din Moldova, indiferent de orientarea lor declarativă, există fracțiuni unioniste puternice și influente. Am început bine acest an, și bine ar fi ca și sfîrșitul lui să ne bucure, să ne apropiem de 50%+1 cetățeni moldoveni care vor spune "da" unirii. Atunci nu va mai exista cale întoarsă."

Are oare nevoie Moldova de imn, drapel și stemă noi?

Iar tovarășul de luptă al lui Traian Băsescu, deputatul român de origine moldovenească Constantin Codreanu a declarat după apariția primelor „declarații simbolice" că, în condițiile cînd satele moldovenești, unul după altul, au început se dea „semne clare", crearea la București a ministerului reunirii „în scopul lichidării definitive a urmărilor pactului Ribbentrop-Molotov și ale ocupației sovietice" devine o necesitate vitală.

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

sat , unire

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1955
Populația:
323 locuitori

Suhat este un sat din cadrul comunei Baimaclia, raionul Cantemir. Localitatea se află la distanța de 45 km de orașul Cantemir și la 156 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 323 de oameni. Satul Suhat a fost înființat în anul 1955.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.