![]() |
Producătorii de lactate folosesc grăsime vegetală pentru un produs finit mai ieftin
În Republica Moldova se consumă mai mult lapte decât se produce, de aceea producătorii folosesc la procesare grăsimi vegetale. Dacă ar importa grăsimi de origine animală, produsele finite din lapte ar costa mai scump.
Medicul nutriționist, Sergiu Munteanu, a spus pentru portalul sănătate.info, citat de IPN, că se importă cantități mari de grăsime vegetală hidrogenată, care are rolul de a crea impresia că produsele corespund cantității de grăsime indicate.
De exemplu, untul poate avea 82% de grăsime, dar, din păcate, doar jumătate din totalul indicat de grăsime este grăsime bună, iar restul este hidrogenată. Potrivit lui Sergiu Munteanu, dacă producătorii vor începe să importe grăsimea animalieră, costul untului se va dubla. „Pur și simplu, la noi pe piață nu există atâta grăsime animalieră de care au nevoie producătorii pentru un produs calitativ", a spus nutriționistul.
Sergiu Munteanu afirmă că cel mai indicat este să cumpărăm lapte integral, care se găsește pe rafturile din magazine. În urma analizei proceselor tehnologice de procesare, s-a observat că se ia laptele, se scot toate grăsimile și se adaugă doar acel procentaj de grăsime de care este nevoie: 2,5% sau mai mult.
Potrivit medicului nutriționist, pentru îmbunătățirea calității laptelui produs în Moldova este nevoie ca statul să-și stabilească rolul pe care îl are în această ramură agricolă, iar producătorii de lapte, colectorii și cei care-l procesează, să-și ajusteze activitatea la standardele UE. Un aspect important, spune expertul, sunt investițiile în dezvoltarea ramurii.
Un studiu recent arată că într-un număr semnificativ de produse lactate comercializate în Republica Moldova grăsimile lactate sunt substituite cu grăsimi de alte origini. Studiul a analizat 126 de mostre de produse lactate autohtone, dar și de import. O pătrime din mostre – care au inclus produse precum: untul, smântâna, cașcavalurile și brânzeturile – au picat testul. Conform normelor în vigoare, grăsimile de origine ne-lactată nu trebuie să depășească 5% din totalul de grăsimi conținute în produsul lactat respectiv.
Sursa:
Cum comentează Popșoi informațiile privind intenția autorităților de a introduce vize cetățenilor ru…
Compania DAAC Hermes S.A. a primit Certificatul de credibilitate ca cel mai onest contribuabil ©
Deputați din Parlamentul Republicii Moldova în vizită la SA Viorica Cosmetic: "Avem cu ce ne mîndri"…
China va introduce regimul de călătorie fără viză pentru cetățenii mai multor țări
Cu ce anunț vine ASP pentru moldovenii aflați în Israel și Rusia
Cazul moldovenilor blocați în Grecia: Cu ce precizări vine Ministerul de Externe de la Chișinău
- Scrisul: una dintre cele mai importante invenții
- Marcus Cato, senator roman, a învățat limba greacă la vârsta de 80 de ani
- Femeile misterioase moire care au construit megaliții din Portugalia (+Foto)
- Suta de Movile - un monument natural unic pe teritoriul Moldovei (+Foto)
- Eco-Plantația Viopark: Inima Verde a Cosmeticelor Viorica
- Meteoritul din Sahara s-a dovedit a fi un fragment din scoarța unei protoplanete
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1811
- Populația:
- 862 locuitori
Tartaul de Salcie este un sat şi comună din raionul Cahul. Tartaul de Salcie este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 25 km de orașul Cahul și la 160 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 862 de oameni. Satul Tartaul de Salcie a fost menționat documentar în 1811.
Comentarii
(0)