04 ianuarie 2018, 09:32 Realitatea moldovenească views 9300
S-a modificat lista profesiilor nocive
04 ianuarie 2018, 09:32 Realitatea moldovenească views 9300

S-a modificat lista profesiilor nocive

Se anunţă modificări în lista profesiilor nocive. Meseriile rămase încă din perioada sovietică vor fi excluse, iar oamenii care le-au îmbrățișat vor ieşi mai repede la pensie.

Din lista profesiilor, întocmită acum 26 de ani, au fost scoase meseriile care nu mai sînt actuale sau au fost înlocuite de tehnică, precum cele legate de producerea metalului, a oțelului și cele din minele de cărbune.

"Prăjitor de deșeuri metalice sau șlefuitori cu șmirghel. Pînă la etapa actuală aceste activități le făcea manual o persoană, acum datorită procesului de dezvoltare, respectiv aceste acțiuni se efectuează mașinal, automat", a spus Diana Cebotaru, șef secție Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

Documentul, actualizat de Ministerul Muncii, a fost propus dezbaterilor publice. Proiectul include 64 de meserii din zece domenii. Se estimează că sînt peste 1.600 de oameni care muncesc în condiţii periculoase pentru sănătate.

În premieră, radiologia a fost inclusă în listă. Personalul din aceste cabinete medicale poartă un dozimetru, care calculează nivelul de radiație ionizată. Natalia Rotaru este medic radiolog de 29 de ani și spune că nu regretă că şi-a ales această profesie.

"Imaginați-vă dvs un accident ca la Cernobîl, cînd o lume întreagă a fost pusă sub pericol, dar noi ne aflăm zi de zi. Eu îmi iubesc profesia foarte mult. Este una dintre cele mai interesante", a menţionat Natalia Rotaru.

Remediile în caz de contaminare sînt laptele, vinul și sucurile naturale cu pulpe de fructe. Unii angajatorii oferă angajaţilor aceste produse gratuit. Sunt și alte avantaje.

"30 de ore pe săptămînă, concediul pe care îl avem adăugător 11 zile. Vinul Cagor este cel mai bun împotriva radiațiilor, dar la serviciu, desigur noi nu putem să-l consumăm", a explicat Natalia Rotaru.

Scafandrii muncesc în condiții de presiune atmosferică ridicată. Adrian Covaliov face anual în medie 60 de scufundări la diferite adîncimi.

"Cea mai mare a fost de 12 metri, dar sînt și 16 metri și 20 de metri. Cît mai multe antrenamente cu atît mai ușor. La noi și organismul se deprinde.Cu cît mai mult stăm sub apă cu atît e mai bine pentru noi", a declarat Adrian Covaliov.

Pentru zece ani de muncă în condiții nocive, pensionarea se face cu cinci ani mai devreme.

Sursa: publika.md

Cuvinte cheie:

profesie , lista , schimbări

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1878
Populația:
423 locuitori

Coada Iazului este un sat din cadrul comunei Bilicenii Vechi, raionul Sîngerei. Localitatea se află la distanța de 11 km de oraşul Sîngerei și la 118 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 423 de oameni. Satul Coada Iazului a fost menționat documentar în anul 1878.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.