|
Președintele va cere ca 2 decembrie să devină sărbătoare oficială (Foto, Video)
Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, va cere Parlamentului și Guvernului să introducă 2 decembrie (dată la care, acum 100 de ani, este creată Republica Democratică Moldovenească, care își proclamă autonomia față de Imperiul Rus, n.r.) pe lista sărbătorilor oficiale ale Republici Moldova.
Declarația a fost făcută la adunarea festivă dedicată împlinirii a 100 de ani de la proclamarea Republicii Democratice Moldovenești, transmite IPN.
Igor Dodon a cerut Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, în colaborare cu asociațiile de istorici din țară, să introducă în manualele de istorie compartimentul dedicat Republicii Democratice Moldovenești, iar Guvernului, împreună cu aceleași asociații – să editeze pe parcursul anului 2018 ediții științifice dedicate istoriei Republicii Democratice Moldovenești. „Chiar dacă nu toate vor fi acceptate, vă asigur că Guvernele vor pleca, dar obiectivele noastre vor fi atinse. Atît timp cît vom păstra statalitatea, vom putea fi ferm convinși că această țară va rămîne urmașilor noștri", a declarat Igor Dodon.
Președintele a ținut să menționeze că sărbătorirea unui centenar de „mare simbolism" amintește că moldovenii au avut întotdeauna dorința de a-și redobîndi independența, de a-și apăra statalitatea și a-și stăpîni propriul său teritoriu. Potrivit lui, după 2 decembrie 1917, Republica Democratică Moldovenească, a pledat în politica externă pentru recunoaștere internațională. România și Franța îi recunoaște statalitatea și își deschid la Chișinău consulate diplomatice.
„Statul suveran actual Republica Moldova își are legitimitatea în epoca contemporană datorită faptului împlinit – proclamării la 2 decembrie 1917 a Republicii Democratice Moldovenești. Țara proclamată de străbunii noștri nu le-a convenit unor puteri din vecinătate sau de pe continent, din această cauză, toate încercările de a dobîndi largă recunoaștere internațională s-a soldat cu eșec", a spus președintele.
Igor Dodon a comunicat că a decretat o comisie de stat pentru emiterea unei monede jubiliare dedicate centenarului de la proclamarea Republicii Democratice Moldovenești. În cadrul adunării, a fost lansat cel de-al doilea episod al filmului documentar „Istoria Moldovei". Primul episod a fost prezentat pe 13 noiembrie curent, ziua în care seful statului a împlinit un an de cînd a fost ales președinte.
Republica Democratică Moldovenească a fost un stat a cărui autonomie față de Imperiul Rus a fost proclamată la 2 decembrie 1917 de către Sfatul Țării din Basarabia, organ reprezentativ al populației din regiune. La 24 ianuarie 1918 republica și-a proclamat independența. Iar la 27 martie 1918, Sfatul Țării a votat unirea cu România.
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1540
- Populația:
- 4800 locuitori
Mălăieşti este un sat şi comună din din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Din componenţa comunei fac parte localităţile Cerniţa și Mălăieşti. Localitatea se află la distanța de 31 km de orașul Grigoriopol și la 90 km de Chișinău. Populaţia satului Mălăiești alcătuia 4800 oameni în anul 2008. Satul Mălăieşti a fost atestat documentar în anul 1540.
Comentarii
(0)