28 noiembrie 2017, 11:25 Realitatea moldovenească views 4541
Părinții sînt nemulțumiți de achitarea serviciilor pentru matinee
28 noiembrie 2017, 11:25 Realitatea moldovenească views 4541

Părinții sînt nemulțumiți de achitarea serviciilor pentru matinee

Matineele organizate în grădiniţe în ajun de Revelion au stîrnit nemulţumiri în rândul părinţilor. Ei spun că reprezentanţii instituţiilor preşcolare le cer achitarea serviciilor prestate de animatori, operatori video sau chiria costumelor.

Totodată, în grădiniţe se colectează bani pentru cadourile copiilor, dar şi a educatorilor. În total, pentru o singură sărbătoare, părinţii scot din buzunare aproape o mie de lei.

Părinţii, copiii cărora frecventează grădiniţa numărul 47 din sectorul Rîşcani al Capitalei susţin că li s-a cerut câte 200 de lei pentru achitarea animatorilor, cadourilor pentru copii şi educatori.

"Sînt împotrivă, fiindcă anul trecut exact la fel am avut matineu la grădiniţă şi atunci, părinţii am luat un costum în chirie şi s-a îmbrăcat un tătic, care a urmat matineul, la urmă a intrat şi a împărţit cadourile la copii", a spus părintele Artina Patic.

Administraţia instituţiei spune că a dorit să organizeze un matineu inedit.

"Vine Moş Crăciun, un artist profesionist, care îşi propune serviciile. Noi evident, ieşim înaintea părinţilor noştri şi le propunem. Majoritatea părinţilor au salutat acest lucru. Şi ca să zicem, dacă sunt 30 şi ceva de copii, nu mai este atât de costisitor", a spus directorul Grădiniţei-Creşă 47, Olga Grogeag.

În ajunul sărbătorilor de iarnă, şi reţelele de socializare abundă în mesajele părinţilor, care sunt nemulţumiţi de colectarea banilor în grădiniţe.

"Actorii ăştia ni s-au propus, ni s-a spus că ei costă, adică programul lor costă 2.700 de lei per grupă pe matineu, pentru timp de o oră. La propunerea noastră de a chema alţi Moşi sau alţi actori, ni s-a dat de înţeles că mai bine nu, că ăştia îs cei mai buni."

"Ni s-a cerut 2.000 de lei, pentru matineul de Anul Nou, să se facă un mic concert pentru copii, într-un fel că vine cineva, un Moş Crăciun, Fulguţa şi încă un clovn. "

Cheltuielile părinţilor nu se limitează doar aici. Pentru chiria unui costum părinţii vor achita între 100 şi 500 de lei, iar cel cusut la comandă costă pînă la 3.000 de lei.

"Sînt costume de spiriduşi, iată de exemplu ca acesta. Sunt crăciunei, oameni de zăpadă, animăluţe diferite, rochiţe", a spus doamna care oferă costume în chirie, Natalia Popovici.

Totuşi, unele iniţiative de colectare a banilor pentru astfel de evenimente vin şi din partea părinţilor.

"Eu cred că este ok şi asta este o hotărîre a părinţilor. Şi nimeni nu ne impune şi alte chestii de genul", a spus părintele Natalia Lupu.

Potrivit reprezentanţilor Direcţiei Educaţie din cadrul primariei Capitalei, colectarea banilor în grădiniţe trebuie sesizată la Ministerul Educaţiei sau la linia naţională anticorupţie.

"Angajaţii institutului de învăţămînt, îndeosebi cadrele didactice şi cadrele de conducere trebuie să găsească o modalitate de a organiza aceste sărbători ăn limita bugetului existent sau de a găsi o modalitate de parteneriat cu părinţii fără a fi implicaţi în acumulare de bani", a spus şeful adjunct DGETS, Viorica Negrei.

Totodată, juriştii spun că astfel de colectări pot fi sancţionate dur.

"Sînt acţiuni infracţionale, pe care oamenii ce pretind pot fi subiecţi ai infracţiunii de corupere pasivă, iar profesorii ne oneşti care cad în astfel de situaţii, pot fi sancţionaţi atât conform codului etic al profesorului, cât şi codul educaţiei", a spus avocatul Inga Albu.

Potrivit unui ordin al direcţiei educaţiei din cadrul primariei, directorii instituţiilor de învăţămînt preşcolar sunt obligaţi să interzică implicarea angajaţilor în colectarea banilor pentru cadourile copiilor, pentru brad şi jucării.

Sursa: publika.md

Cuvinte cheie:

grădiniţa , parinti , bani

Comentarii

 (1)
  • #1 Veronica Răspunde Citează selecţia
    Se string bani multii, la inceput se inteleg ca e binevol dar mai apoi e obligatoriu si daca nu dai bani copilul tau practic e lasat in umbra la acel matineu, eu cred ca educatori intrec orice masura la sarbatori,,,,
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1436
Populația:
1180 locuitori

Ciopleni este un sat din cadrul comunei Hruşova, raionul Criuleni. Localitatea se află la distanța de 27 km de orașul Criuleni și la 18 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1180 de oameni. Satul Ciopleni a fost menționat documentar în anul 1436.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.