|
Modul de calculare a concediilor suplimentare
Salariaţii care lucrează în condiţii vătămătoare, persoanele cu dizabilităţi de vedere severe şi tinerii în vîrstă de pînă la 18 ani beneficiază, potrivit Codului muncii, de un concediu de odihnă anual suplimentar plătit cu durata de cel puţin patru zile calendaristice, scrie portalul BizLaw.md. Totodată, în articolul 121, alineat (5) din Codul muncii se face trimitere și la convenţiile colective, la contractele colective sau cele individuale de muncă unde, de asemenea, pot fi prevăzute şi alte categorii de salariaţi cărora li se acordă concedii de odihnă anuale suplimentare plătite, precum şi alte durate, mai mari, ale concediilor decît cele specificate în Codul muncii.
Potrivit articolului 11 al Convenţiei colective (nivel naţional), salariaţii beneficiază de concediu suplimentar plătit pe motive familiale, exprimat în zile lucrătoare, în următoarele cazuri:
căsătoria salariatului – 3 zile;căsătoria copilului salariatului – 1 zi;înfierea copilului – 1 zi;decesul părinților, socrilor, soţului (soţiei), copilului – 3 zile;decesul fratelui/surorii; bunicului/bunicii – 1 zi;părinţilor care au copii în clasele I şi II – 1 zi la începutul anului şcolar şi 1 zi la sfîrşitul anului şcolar;încorporarea în rîndurile Armatei Naţionale a membrului familiei – 1 zi.
Concediul pe motive familiale se acordă strict în timpul survenirii evenimentului şi nu poate fi transferat în altă perioadă.
În articolului 13 se menționează că sub incidenţa Convenţiei cad toate unităţile, indiferent de tipul de proprietate şi forma de organizare juridică.
Concediile de odihnă anuale suplimentare plătite reprezintă venituri pentru beneficiarii acestor concedii. Respectiv, din totalul lor se vor calcula contribuțiile de asigurări sociale, primele de asigurări medicale, precum și impozitul pe venit la sursa de plată.
Concediul anual suplimentar plătit este un drept garantat și de Constituție, prin art. 43 alin. (4).
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1803
- Populația:
- 565 locuitori
Natalievca este un sat şi comună din raionul Făleşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Ivanovca, Comarovca, Natalievca, Popovca, Ţapoc. Localitatea se află la distanța de 27 km de orașul Fălești și la 137 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 565 de oameni. Satul Natalievca a fost menționat documentar în anul 1803.
Comentarii
(0)