24 octombrie 2017, 12:30 Realitatea moldovenească views 9035
Modul de calculare a concediilor suplimentare
24 octombrie 2017, 12:30 Realitatea moldovenească views 9035

Modul de calculare a concediilor suplimentare

Salariaţii care lucrează în condiţii vătămătoare, persoanele cu dizabilităţi de vedere severe şi tinerii în vîrstă de pînă la 18 ani beneficiază, potrivit Codului muncii, de un concediu de odihnă anual suplimentar plătit cu durata de cel puţin patru zile calendaristice, scrie portalul BizLaw.md. Totodată, în articolul 121, alineat (5) din Codul muncii se face trimitere și la convenţiile colective, la contractele colective sau cele individuale de muncă unde, de asemenea, pot fi prevăzute şi alte categorii de salariaţi cărora li se acordă concedii de odihnă anuale suplimentare plătite, precum şi alte durate, mai mari, ale concediilor decît cele specificate în Codul muncii.

Potrivit articolului 11 al Convenţiei colective (nivel naţional), salariaţii beneficiază de concediu suplimentar plătit pe motive familiale, exprimat în zile lucrătoare, în următoarele cazuri:

căsătoria salariatului – 3 zile;căsătoria copilului salariatului – 1 zi;înfierea copilului – 1 zi;decesul părinților, socrilor, soţului (soţiei), copilului – 3 zile;decesul fratelui/surorii; bunicului/bunicii – 1 zi;părinţilor care au copii în clasele I şi II – 1 zi la începutul anului şcolar şi 1 zi la sfîrşitul anului şcolar;încorporarea în rîndurile Armatei Naţionale a membrului familiei – 1 zi.

Concediul pe motive familiale se acordă strict în timpul survenirii evenimentului şi nu poate fi transferat în altă perioadă.

În articolului 13 se menționează că sub incidenţa Convenţiei cad toate unităţile, indiferent de tipul de proprietate şi forma de organizare juridică.

Concediile de odihnă anuale suplimentare plătite reprezintă venituri pentru beneficiarii acestor concedii. Respectiv, din totalul lor se vor calcula contribuțiile de asigurări sociale, primele de asigurări medicale, precum și impozitul pe venit la sursa de plată.

Concediul anual suplimentar plătit este un drept garantat și de Constituție, prin art. 43 alin. (4).

Sursa: bizlaw.md

Cuvinte cheie:

concediu , lege

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1803
Populația:
565 locuitori

Natalievca este un sat şi comună din raionul Făleşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Ivanovca, Comarovca, Natalievca, Popovca, Ţapoc. Localitatea se află la distanța de 27 km de orașul Fălești și la 137 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 565 de oameni. Satul Natalievca a fost menționat documentar în anul 1803.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.