23 octombrie 2017, 15:00 Realitatea moldovenească views 6043
Legislativul a operat modificări în Legea apiculturii
23 octombrie 2017, 15:00 Realitatea moldovenească views 6043

Legislativul a operat modificări în Legea apiculturii

Parlamentul a votat în lectură finală un proiect de modificare și completare a Legii apiculturii.

Inițiativa aparține deputatului din grupul Popular European Simion Grișciuc. "Proiectul a fost elaborat în scopul ameliorării relaţiilor apicultorilor cu autorităţile publice locale și pentru îmbunătățirea condițiilor pentru activitatea apicolă", a opinat Grișciuc.

În document este prevăzută modificarea procedurii de efectuare a controlului de stat în apicultură care, odată cu intrarea în vigoarea a modificărilor legislației, se va face în baza unui plan multianual integrat.

Totodată, va fi modificată și legislația privind asocierea apicultorilor. Asociaţiile de apicultori vor avea următoarele atribuții: reprezentarea apicultorilor şi apărarea intereselor acestora la toate nivelurile, întreprinderea de măsuri de protecţie a albinelor, a mediului ambiant, a surselor melifere, a populaţiei şi animalelor aflate în zona de activitate a familiilor de albine, înaintarea către autorităţile administraţiei publice centrale şi locale a propunerilor de conlucrare în domeniul protecţiei mediului ambiant, organizarea de expoziţii, tîrguri, întruniri, conferinţe, seminare şi alte măsuri de popularizare a apiculturii în scopul dezvoltării acestei ramuri, conlucrarea cu autorităţile administraţiei publice la elaborarea politicii de dezvoltare a apiculturii, elaborarea proiectelor de acte normative în domeniu, participarea, în comun cu instituţiile abilitate, la atestarea de stat a stupinelor de prăsilă, la atestarea profesională a apicultorilor, și organizarea cursurilor pentru studierea practicilor avansate în apicultură.

Autorul a specificat că prin implementarea prevederilor prezentului proiect de lege se urmărește stabilirea unor principii noi de activitate în apicultură, prin respectarea cerințelor sanitar-veterinare la tratarea și profilaxia bolilor la albine, petrecerea lucrărilor de mentenanță, precum și colectarea, procesarea și depozitarea produselor apicole.

Potrivit datelor statistice, în anul 2016 exporturile moldovenești de miere de albini au sporit cu circa 10% şi au atins cifra de 3100 tone.

Sursa: moldpres.md

Cuvinte cheie:

Apicultori , lege , parlament

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1622
Populația:
1650 locuitori

Roşcani este un sat şi comună din raionul Străşeni. Roşcani este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 6 m de orașul Strășeni și la 13 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1650 de oameni. Satul Roșcani a fost menționat documentar în anul 1622.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.