|
De ce avocații se pregătesc de grevă
Victor Surujiu
Săptămîna trecută, în cadrul congresului anual, avocații din Moldova, care au acumulat numeroase pretenții față de activitatea procurorilor și a instanțelor judecătorești, au decis să înceapă o grevă generală.
Printre problemele de bază figurează amenințările și prigonirea avocaților de către organele de drept pentru îndeplinirea funcțiilor lor de serviciu, dar și manifestarea lipsei de respect în timpul proceselor și atitudinea părtinitoare a judecătorilor, care înlătură nejustificat apărătorii de la susținerea cauzelor.
În timpul cel mai apropiat Consiliul Uniunii Avocaților din Republica Moldova va stabili data cînd va începe greva și durata acesteia, precum și posibilitatea de a aplica sancțiuni celor care nu se vor conforma verdictului general și vor ieși la lucru. Deciziile congresului sînt adoptate cu majoritatea voturilor avocaților prezenți, fiind obligatorii pentru toți membrii organizației.
Anunțul despre grevă a avut o rezonanță majoră, deoarece aceasta poate bloca funcționarea justiției în întregime. Refuzul avocaților de a asigura partea apărării va suspenda parțial lucrul organelor de anchetă și al judecătoriilor, audierea dosarelor penale în instanțe, va amîna examinarea cererilor de emitere a mandatelor de arestare și interogatoriile la care prezența avocaților este obligatorie.
Emanoil Ploșniță, noul președinte al Uniunii Avocaților, care anterior a condus Baroul de Avocați din Chișinău, susține activ intenția colegilor săi. Vinerea trecută el a fost ales în funcția de președinte al organizației, cu susținerea majorității reprezentanților corpului de avocați. În alocuțiunea sa, el a menționat că va continua să apere legea și interesele avocaturii, iar activitatea sa în noua funcție va fi îndreptată spre dezvoltarea potențialului acestei profesii, sporirea transparenței și implementarea standardelor internaționale.
Soluție forțată
Apărătorii susțin că intenționează să recurgă la o astfel de măsură forțată, cum este greva, deoarece nu văd o altă ieșire din situație. Participanții la congres au constatat că autoritățile încalcă art. 26 din Constituție, care garantează cetățenilor dreptul la apărare și interzice interferența în activitatea avocaților. În ultimul timp mai multe organizații naționale și internaționale au criticat acțiunile organelor de drept la acest capitol. „Situația critică care s-a creat denotă faptul că organele de drept doresc să bage frica în avocați. Nejustificat, aceștia sînt urmăriți penal pentru apărarea drepturilor clienților”, consideră ex-președintele Uniunii Avocaților Nina Lozan.
Drept exemple sînt aduse cazurile care li s-au întîmplat membrilor organizației. Mai mulți apărători au vorbit despre pornirea pe numele lor a unor dosare penale ce țin de depunerea plîngerilor în procesele judiciare. Printre aceștia se numără Veaceslav Țurcan și Maxim Belinschii, care au devenit figuranți în dosare privind declarațiile false, exprimate de ei în timpul audierilor. Înșiși avocații susțin că au devenit jertfe ale unui dosar fabricat și astfel se încearcă intimidarea lor pentru că au identificat un șir de încălcări ale judecătorului, notarului și ale unui fost reprezentant al organelor de drept.
Nina Lozan a reamintit cazul avocatului Eduard Rudenco, cînd în mass-media au apărut informații compromițătoare și materiale video. Identitatea autorului acestora și cauzele interferenței sale în viața privată a apărătorului au rămas după cadru. „Învinuirile lansate în spațiul public reprezintă o încălcare a principiului prezumției nevinovăției și un amestec direct în viața personală. Uniunea Avocaților condamnă ferm participarea cuiva, inclusiv a organelor de stat, la asemenea evenimente”, spune Lozan.
La congres, avocații și-au exprimat nemulțumirea în legătură cu aplicarea excesivă, din punctul lor de vedere, a arestului preventiv. Apărătorii consideră că judecătorii abuzează de această măsură, în timp ce ea trebuie să fie una excepțională. Anterior, corpul de avocați a dezbătut deja această temă în contextul unei posibile greve. La finele anului trecut Uniunea Avocaților a adresat instituțiilor statului un apel public cu cererea de a înceta imediat încălcarea drepturilor apărătorilor și ale clienților lor. Apelul a fost ignorat, de aceea, grevele au fost incluse pe ordinea de zi a congresului.
Din spusele conducătorilor Uniunii Avocaților, greva se va desfășura în strictă conformitate cu stipulările legislative și constituționale. Apărătorii consideră că, datorită acestui fapt, nu vor apărea litigii cu clienții lor. „Avocații apără drepturile cetățenilor, dar în caz de necesitate trebuie să știe a-și apăra și propriile drepturi. Cu atît mai mult că în baza Legii cu privire la avocatură deciziile congresului sînt adoptate cu majoritatea voturilor celor prezenți și sînt obligatorii pentru executare pentru toți avocații. Este o soluție forțată, altă ieșire nu avem”, a menționat pentru NOI.md unul dintre membrii Consiliului Uniunii Avocaților.
Continuarea articolului aici.
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
- Peste o sută de tineri au participat la Jocurile Curate, curățînd rezervația Orheiul Vechi
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- sec. XX
- Populația:
- 0 locuitori
Suhaia Rîbnița este un sat din cadrul comunei Cobasna din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 24 km de orașul Rîbnița și la 126 km de Chișinău. În prezent este o localitate depopulată. Satul Suhaia Rîbnița a fost înființat în secolul XX.
Comentarii
(0)