07 octombrie 2017, 14:20 Realitatea moldovenească views 7285
Ostalep despre unirea Moldovei cu Transnistria
07 octombrie 2017, 14:20 Realitatea moldovenească views 7285

Ostalep despre unirea Moldovei cu Transnistria

Unirea Moldovei cu Transnistria va începe în anul 2018, iar procesul de reîntregire a țării va dura 10-15 ani și va necesita multă înțelepciune și răbdare din ambele părți.

Este opinia fostului viceministru de externe al Moldovei, cunoscut politolog și diplomat, Valeriu Ostalep, expusă în cadrul unui interviul acordat publicației «Комсомольская правда в Молдове».

Ostalep a menționat că acum Moldova, din păcate, se află într-o pîlnie geopolitică ce o absoarbe, dar care are început și sfîrșit.

„Ca oricare alte probleme, conflicte și războaie, toate, la un moment dat,se sfîrșesc. Noi asistăm la un conflict fără precedent dintre Rusia și SUA. Din 1991, dacă considerăm Rusia succesoare a URSS, un nivel mai redus al relațiilor și un potențial de conflict mai sporit decît acum nu a existat. Situația nu poate dura mult timp. La un moment dat totul va exploda, va detona și va trebui rezolvat întregul complex de probleme. Întregul cîmp de șah, desigur, va fi zguduit vreo cinci ani. Pronosticul meu astăzi pare neverosimil, dar noi pornim de la anumite realități: regiunea Transnistreană, în starea ei economică, demografică, socială, tot nu se poate mîndri cu nimic", a spus diplomatul.

El a menționat că nu există potențial de dezvoltare. Mai mult, e puțin probabil ca Rusia să subvenționeze și în continuare Transnistria cu gaze, este alogic. „Rusia nu are nevoie de Transnistria aparte, Moldova aparte. Știu că în Moldova nu e popular și că oamenilor nu le place să gîndească așa, însă, din punct de vedere militar și politic, o Moldovă unită și puternică este interesul de stat al Rusiei, deoarece aceasta, în mod automat, ar însemna ne-intrarea în NATO, activitatea economică proprie, garanția securității pe direcția sud-est", a accentuat Ostalep.

El a adăugat că îl amuză cei care spun că Moldova va intra în România după recunoașterea independenței Transnistriei și că asta ar rezolva vreo problemă. „Și pe unde va trece hotarul? Cine a spus că va fi ca astăzi – pe Nistru? Poate va trece pe malul drept, da poate vom avea un nou conflict, poate el va trece pe Prut. Și tot așa... Lucrurile nu sînt atît de simple cum și le imaginează unii", a remarcat diplomatul.

În opinia lui, procesul de reîntregire a țării va dura foarte mult – 10-15 ani, pînă se va instaura o anumită liniște. „El va necesita foarte multă înțelepciune și răbdare din ambele părți! Pentru că noi sîntem diferiți, trebuie să o recunoaștem, chiar dacă locuim într-un perimetru restrîns. Transnistria nutrește față de Rusia nu doar pietate – Moscova este privită aici ca un centru decizional, de greutate etc. Și oamenii care vor reprezenta Transnistria în parlamentul moldovenesc, în mod automat, vor avea propria ordine de zi – „no-NATO",orientarea spre Rusia etc. Este evident. De ce partenerii noști români sînt atît de deranjați de aceasta? Pentru că reîntregirea Moldovei pune cruce pe orice discuții despre unire, pentru că asta schimbă total tabloul geopolitic. Moldova este o țară care tradițional votează cu stînga. Dacă alegerile ar fi organizate obiectiv, fără mișmașuri și altele de acest fel, în Moldova 60-70% vor vota întotdeauna cu partidele de stînga, la sigur. Iar dacă va veni Transnistria, va exista majoritatea constituțională, ceea ce înseamnă peste 80% cu Găgăuzia și nordul Moldovei. Românii o știu prea bine, iată de ce îi îngrijorează situația în această problemă", a declarat Valeriu Ostalep.

Din spusele lui, pentru a iniția procesul de unire a țării, clasa politică și conducerea de vîrf trebuie să înceapă discuțiile reciproce și cele cu reprezentanții regiunii, cu oamenii.

„Trebuie să începem a ne înțelege unii pe alții. Sînt lucruri foarte delicate și este importantă experiența de a ne înțelege unii pe ceilalți, dar ea ne lipsește. Și nu mă refer doar la Transnistria. Este vorba și despre limba rusă, care, sînt absolut convins, trebuie să fie a doua limbă de stat, pentru a avea garanția securității noastre și a stabilității sociale. Obiectiv, evident, dacă avem o țară unită, rusa trebuie să fie a doua limbă de stat. Nu văd nicio problemă, ca toate semnele, unele lucruri publice să fie în două limbi. Știu numeroase țări în lume unde acestea sînt în trei sau patru limbi. Și totul e civilizat, corect, nu irită pe nimeni. O perioadă oarecare procesul de unificare va avea un caracter de «tragere a otgonului». Dar foarte multe vor depinde de supraveghere. Desigur, procesul va evolua fiind supravegheat atent de dirijat înțelept de cîțiva jucători concomitent – cel mai probabil, UE și Rusia, fără SUA. Sper că toate părțile implicate în proces vor avea suficientă înțelepciune", a declarat diplomatul.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Valeriu Ostalep , Transnistria , unire

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1436
Populația:
2245 locuitori

Tigheci este un sat şi comună din raionul Leova. Din componenţa comunei fac parte localităţile Cuporani și Tigheci. Localitatea se află la distanța de 27 km de orașul Leova și la 100 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2245 de oameni. Satul Tigheci a fost menționat documentar în anul 1436.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.