|
În acest an recolta de struguri va fi mai mare
Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului (MADRM) informează că în anul curent, recolta de struguri va constitui, estimativ, circa 620 de mii de tone, inclusiv 110 mii de tone de soiuri de masă. Cifrele sînt mai mari faţă de anul precedent, cînd recolta de struguri a fost puţin peste 615 mii de tone, inclusiv 86,7 mii tone soiuri de masă.
Datele MADRM arată că în acest an, suprafaţa plantaţiilor viticole în toate categoriile de gospodării, inclusiv cele auxiliare ale populaţiei, constituie circa 135 de mii de hectare.
Producătorilor mici de struguri le revine peste 60 la sută din suprafaţa viilor. În categoria respectivă de gospodării se preconizează obţinerea unei producţii globale de struguri de circa 410 mii de tone, cu aproximativ 65 de mii de tone mai mult față de anul 2016. Strugurii de masă constituie în jur de 90 de mii de tone. La procesare urmează a fi direcţionate cca 300 de mii de tone de struguri.
Reieşind din condiţiile climatice, înregistrate în anul curent, recoltarea în masă a strugurilor a început mai tîrziu decît în ultimii ani, la soiurile de masă după zece august, iar la cele pentru vin – în decada a doua a lunii septembrie.
Strugurii de masă sînt comercializaţi atît pe piaţa internă, cît şi pe cea externă. Preţurile angro pe piaţa locală la începutul recoltării, în funcţie de calitatea soiurilor şi strugurilor, variau între nouă şi 12 lei per kilogram, iar în ultima săptămînă – șapte şi nouă lei/kg. La export, strugurii de masă de soiuri europene sînt livrați la preţuri de 8-12 lei/kg, iar cei de soiuri de tip „Isabella" – 5,5-6 lei/kg.
Din recolta anului curent au fost exportate peste 7,2 mii de tone de struguri de masă, exportul total (de la începutul anului) fiind de peste 23 de mii de tone. Cea mai mare cantitate a fost exportată în Federaţia Rusă – circa cinci mii de tone.
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
- Peste o sută de tineri au participat la Jocurile Curate, curățînd rezervația Orheiul Vechi
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1600
- Populația:
- 743 locuitori
Mălăieşti este un sat din cadrul comunei Gălăşeni, raionul Rîşcani. Localitatea se află la distanța de 25 km de orașul Rîșcani și la 204 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 743 de oameni. Satul Mălăești a fost menționat documentar în anul 1600.
Comentarii
(0)