16 iulie 2017, 13:00 Realitatea moldovenească views 26682
În ziua comemorării lui Ștefan Cel Mare, Dodon a condus Drumul Crucii (VIDEO)
16 iulie 2017, 13:00 Realitatea moldovenească views 26682

În ziua comemorării lui Ștefan Cel Mare, Dodon a condus Drumul Crucii (VIDEO)

În centrul Chișinăului a avut loc o slujbă de pomenire și Drumul Crucii în memoria domnitorului Moldovei Ștefan Cel Mare

Marșul a fost condus de președintele Igor Dodon și Mitropolitul Chișinăului și Întregii Moldove Vladimir. În coloană au mers activiștii mai multor organizații patriotice, inclusiv „Voievod”, „Urmașii lui Ștefan” și „Scutul Moldovenesc”. Evenimentul a fost urmărit îndeaproape și de echipa de filmare a NOI.md.

Evenimentul a stîrnit un interes major printre angajații aparatului preşedintelui, clerici și organizațiile patriotice, deoarece în iulie sînt marcate două date importante legate de domnitorul Moldovei Ștefan cel Mare. Astfel, pe 2 iulie s-au împlinit 25 de ani de la canonizarea acestei mari personalități istorice, iar pe 15 iulie – 560 de ani de la înscăunarea lui Ștefan cel Mare. Importanța acestui eveniment a fost confirmată și de președintele Igor Dodon, care a participat la slujba de pomenire și la Drumul Crucii în memoria marelui voievod. 

Șeful statului a menționat că Ștefan cel Mare întruchipează inviolabilitatea tradițiilor ortodoxe ale poporului moldovenesc. „Noi cu toții sîntem urmașii lui Ștefan cel Mare. De aceea, datoria noastră primară  este păstrarea tradițiilor și valorilor noastre, ajunse la noi de pe timpurile marelui nostru strămoș, păstrarea istoriei naționale și limbii materne moldovenești. Trebuie să urmăm exemplul lui Ștefan cel Mare, care după căderea Constantinopolului a rămas singurul domnitor în Europa, care a apărat credința ortodoxă”, a declarat Igor Dodon. 

 Președintele a relatat și despre datoria sa la postul de șef al statului. „În primul rînd, este păstrarea și consolidarea statalității moldovenești, asigurarea încrederii în ziua de mîine pentru toți moldovenii și crearea condițiilor pentru ca urmașii noștri să poată trăi în țara lor. Consider că trebuie să luptăm pentru atingerea acestor scopuri. Îi chem să facă același lucru și pe toți ceilalți, fie cetățeni de rînd, reprezentanți ai clerului sau funcționari. Noi trebuie să ne îndeplinim cu mîndrie datoria față de stat, fiind urmași ai lui Ștefan”, a spus el. 

Președintele Mișcării de Tineret „Voievod” Nicolae Pascaru a explicat, într-un interviu pentru noi.md, importanța marcării zilei înscăunării lui Ștefan cel Mare. „Ștefan cel Mare a lăsat o urmă adîncă în istoria noastră, fiind un conducător foarte înțelept, care a adus la prosperarea Țării Moldovei. Anume pe timpul domniei lui a avut loc consolidarea societății în lupta împotriva dușmanilor, care atentau la statalitatea Moldovei. Meritele lui în păstrarea și consolidarea tradițiilor ortodoxe au fost apreciate cu deosebit respect pe arena mondială. Papa de la Roma i-a conferit titlul de „mare atlet al creștinismului” , fapt ce denotă un mare aport, pe care l-a credinței creștine”, a menționat Pascaru. 

Slujba de pomenire a fost oficiată la Catedrala Mitropolitană de către Mitropolitul Chișinăului și Întregii Moldove Vladimir. După slujbă, vlădica a spus că în ziua comemorării lui Ștefan cel Mare, marcată de creștini pe 15 iulie, în afara evenimentelor din centrul Chișinăului, a avut loc Drumul Crucii, în afara capitalei. Potrivit Mitropolitului Vladimir, acesta va servi drept protecție spirituală pentru toți locuitorii Moldovei ortodoxe. Precum a menționat conducătorul Mitropoliei Moldovei, slujba de pomenire în memoria domnitorului Ștefan cel Mare este un tribut al întregului popor moldovenesc pentru meritele lui în consolidarea ortodoxiei. 

Amintim că Ștefan cel Mare a fost domnitorul Țării Moldovei timp de 47 de ani. El a fost înscăunat în 1457, cînd avea 24 de ani, și timp de aproape jumătate de secol a luptat pentru independența Moldovei de Imperiul Otoman, față de Polonia și Ungaria. Ștefan cel Mare a participat la 48 de lupte, iar în 44 dintre ele a obținut victorie. El a murit pe 2 iulie 1504, lăsînd în urma sa o putere regională majoră. 

Sursa: www.noi.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1495
Populația:
1199 locuitori

Dereneu este un sat şi comună din raionul Călăraşi. Din componenţa comunei fac parte localităţile: Dereneu, Bularda și Duma. Satul Dereneu este situat la o distanţă de 28 km de oraşul Călăraşi şi la 90 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1 199 de oameni. Localitatea a fost menționată documentar în anul 1495.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.