05 iulie 2017, 16:20 Realitatea moldovenească views 25551
Cum să-ți cumperi un apartament în Moldova la un preț de nimic
05 iulie 2017, 16:20 Realitatea moldovenească views 25551

Cum să-ți cumperi un apartament în Moldova la un preț de nimic

În Moldova poți să-ți cumperi o locuință aproape pe gratis: ce trebuie să știi pentru a face o astfel de achiziție?

Cine nu ar vrea să-și cumpere un apartament sau chiar o casă la un preț nu doar avantajos, ci mult mai mic față de ofertele de pe piața imobiliară? Acest lucru este într-adevăr posibil. Ce-i drept, trebuie să știi unde să cauți. De exemplu, Banca de Economii din Moldova (BEM), care se află în proces de lichidare, scoate la licitație zeci de locuințe și spații comerciale, precum și terenuri, mijloace de transport etc.

Potrivit informației publicate pe site-ul oficial al BEM, unele apartamente se află în stadiu de construcție, altele necesită reparații capitale. Însă există și încăperi păstrate în stare ideală. Majoritatea clădirilor sînt amplasate în localități rurale. Prețul de start variază de la 1500 de dolari în sus, în funcție de starea în care se află.

Există și case mai scumpe, însă oricum prețul acestora va fi mai mic decît cel de pe piața imobiliară. De exemplu, o casă cu etaj în Ceadîr Lunga este pusă în vînzare la un preț inițial de 26 de mii de dolari, iar o vilă în Călărași, cu garaj și alte construcții auxiliare, ar putea fi procurată cu aproximativ 110 mii de dolari.

La Bălți a fost scos la licitație un bloc nefinisat cu șapte etaje, care are 33 de apartamente, prețul inițial fiind de 7,7 milioane de lei (0,4 milioane de dolari).

Lista completă a bunurilor BEM scoase la licitație poate fi găsită aici. Licitația este stabilită pentru data de 17 iulie, ora 11.00.

De altfel, nu doar băncile aflate în proces de lichidare își vînd bunurile, ci și alte instituții financiare care activează în regim normal recurg la această modalitate de a se debarasa de balastul bunurilor gajate.

Însă, procurînd o astfel de locuință, trebuie ținut cont de faptul că nu toate persoanele, cărora banca le-a confiscat avutul în schimbul datoriilor, sînt de acord cu respectiva decizie. De exemplu, fostul proprietar al unei locuințe gajate ar putea refuza să o elibereze. Uneori, noul proprietar află acest lucru abia după ce a cumpărat locuința. În asemenea caz el va fi nevoit să se descurce singur, pe cale judiciară. Banca deja nu va mai purta nici o răspundere.

În afară de aceasta, fostul proprietar ar putea contesta în instanță faptul că banca i-a confiscat bunurile. În cazul în care confiscarea se va dovedi a fi neîntemeiată, noul proprietar va fi nevoit să restituie locuința pe care a cumpărat-o la licitație. Mai există încă multe alte dedesubturi, de aceea, înainte de a cumpăra o locuință gajată, trebuie cîntărite bine avantajele și dezavantajele.

Sursa: sputnik.md

Cuvinte cheie:

apartament , procurare , Moldova

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1435
Populația:
1829 locuitori

Cuhneşti este un sat şi comună din raionul Glodeni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Bisericani, Cot, Serghieni, Tomeştii Vechi și Cuhneşti. Localitatea se află la distanța de 18 km de orașul Glodeni și la 163 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1829 de oameni. Satul Cuhnești a fost menționat documentar în anul 1435.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.