|
Șoferii vor trece testul anti-drog
Șoferii implicați în accidente, pe lîngă testul la alcoolemie, sînt supuși și unui examen medical pentru a stabili dacă au consumat droguri. În ultimele luni ale anului curent, numărul persoanelor depistate cu consum de droguri și alte substanțe psihotrope este în creștere, fapt ce a contribuit și la majorarea numărului de accidente rutiere.
Solicitat de IPN, Gheorghe Roșior, șef secție examinare medicală pentru stabilirea stării de ebrietate și naturii ei, din cadrul IMSP Dispensarul Republican de Narcologie, a declarat că șoferilor implicați în accidente rutiere li se prelevă două probe – de sînge și urină pentru a se stabili dacă au consumat alcool sau droguri. Pe parcursul primului semestru al anului curent, au fost înregistrați în stare de ebrietate 154 de persoane, iar 170 au săvîrșit accidente rutiere sub influența drogurilor.
„De remarcat este și faptul că, dacă alcoolul are miros și semne ebrietății alcoolice persistă cîteva ore și sînt evidente, atunci în cazul consumului de droguri manifestările clinice sînt mai puțin pronunțate. Astfel, drogurile se mențin în sînge 2-4 ore și după aceea se sedimentează în mușchi și în ficat", a explicat expertul, menționînd că acestea nu mai pot fi depistate în sînge și din aceste considerente se colectează urina pentru a identifica metaboliții.
Gheorghe Roșior a declarat că Dispensarul Republican de Narcologie, precum și publice spitale raionale dispun de posibilitatea de examinare medicală pentru stabilirea stării de ebrietate și naturii ei. Acestea dețin expres-teste pentru identificarea consumului de alcool și droguri, precum și de utilaj de laborator pentru identificarea cantitativă a alcoolului și/sau drogurilor consumate.
Expertul a mai spus că au existat cazuri în care șoferii implicați în accidente rutiere, văzînd că trebuie să fie supuși și testului pentru consumul de droguri, refuzau examinarea medicală. Printre conducătorii depistați pozitiv se numără și șoferi de taxi, șoferi de microbuz. A fost înregistrat și un șofer de troleibuz, precum și trei funcționari publici care au consumat medicamente cu efecte similare, respectiv nu aveau voie să șofeze.
În prezent în cadrul secției există teste-expres chiar și la 12 droguri, iar în curînd vor fi achiziționate teste care vor identifica 20 de tipuri de droguri consumate.
Potrivit specialiștilor, efectele drogurilor sînt diferite. Printre acestea se numără starea de euforie, accelerarea vorbirii, anxietate, stări confuze, somnolență, disconfort, slăbiciune, agitație care ar putea degenera în depresie, agresivitate etc. Colaboratorii Inspectoratului Național de Patrulare, în cazul unor suspiciuni, în mod obligatoriu trebuie să conducă conducătorii auto la instituția medico-sanitară publică din apropiere pentru examinare medicală, inclusiv testarea pentru consumul de droguri sau stării de ebrietate provocate de consumul stupefiantelor, psihotropelor și medicamentelor cu efect similar acestora.
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
- Peste o sută de tineri au participat la Jocurile Curate, curățînd rezervația Orheiul Vechi
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1921
- Populația:
- 38 locuitori
Fedoseevca este un sat din cadrul comunei Carmanova din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 27 km de orașul Grigoriopol și la 73 km de Chișinău. Populaţia satului Fedoseevca alcătuia 38 de oameni în anul 2006. Satul Fedoseevca a fost înființat în anul 1921.
Comentarii
(0)