|
Bătrînii din ţară vor primi asistenţă socială şi medicală la domiciliu
Toţi bătrânii din ţară, imobilizaţi la pat sau rămaşi fără îngrijire, vor beneficia de acum încolo de asistenţă socială şi medicală direct la domiciliu. Asta datorită unui memorandum semnat de Ministerul Sănătăţii cu o reaţea de 30 de organizaţii neguvernamentale.
În prezent, în cadrul unor proiecte externe, doar şapte ONG-uri oferă astfel de servicii. Asociaţiile nu reuşesc însă să ajungă la toţi vârstnicii aflaţi în situaţii critice.
Soţii Maria şi Lorel Argatu din raionul Străşeni, de patru ani, beneficiază de servicii comunitare oferite de Asociaţia "Neoumanist". Bătrânii locuiesc singuri într-o casă aflată la 15 kilometri de satul Pănăşeşti. Lorel este orb şi stă ţintuit la pat, iar soţia lui abia de mai poate ieşi în curte.
"Ei, când vine cineva, când nu vine. Când avem o cană de apă, când nu avem. Iaca aşa ne chinuim", a spus Lorel Argatu, beneficiar.
"Tare greu, dar ce să fac dacă am ajuns aşa zile, cu nimeni nu poţi să te baţi", a afirmat Maria Argatu, beneficiară.
Cei care le alină bătrâneţea sunt câţiva asistenţi care îi vizitează săptămânal. Ei fac curăţenie, le aduc de mâncare şi, cel mai important, le oferă asistenţă medicală.
"Deoarece este ţintuit la pat, mai facem, profilaxia escariilor, i se face frecţie la articulaţia care a fost fracturată şi se face igiena personală"
Beneficiari ai acestui proiect mai sunt alţi aproape 40 de vârstnici din raionul Străşeni. Acest lucru este posibil datorită donatorilor austrieci.
"Bugetul, per an, pentru îngrijirea la domiciliu, oferit de austrieci, variază în jur de 33-40 de mii de euro", a declarat Veronica Ţîmbălar, director executiv Asociaţia pentru Educaţie "Neoumanist".
Datorită memorandumului semnat de Ministerul Sănătăţii şi Reţeaua organizaţiilor prestatoare de îngrijiri comunitare, toţi bătrânii din ţară, care au nevoie de ajutor, vor putea beneficia de servicii similare.
"Vârstnicii, care au probleme de sănătate cronică, să poată beneficia în timp util de servicii de îngrijire la domiciliu în volum deplin", a spus ministrul Sănătăţii, Ruxandra Glavan.
Pentru o vizită de îngrijire a asistenţilor medicali, Compania Naţională în Medicină alocă doar 131 lei, bani care nu sunt suficienţi. Însă integrarea serviciilor sociale şi medicale ar duce la mărirea beneficiilor şi scăderea sumei necesare.
"O parte din organizaţii prestează servicii doar sociale, altă parte de organizaţii - doar medicale" a spus preşedintele Reţelei organizaţiilor prestatoare de îngrijiri comunitare, Tamara Adaşan.
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Cultura negativității
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1649
- Populația:
- 1861 locuitori
Limbenii Vechi este un sat şi comună din raionul Glodeni. Limbenii Vechi este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 16 km de orașul Glodeni și la 159 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 1861 de oameni. Satul Limbenii Vechi a fost menționat documentar în anul 1649.
Comentarii
(0)