08 iunie 2017, 12:20 Realitatea moldovenească views 7224
Salariile vor fi calculate conform unui noi concept
08 iunie 2017, 12:20 Realitatea moldovenească views 7224

Salariile vor fi calculate conform unui noi concept

Salariile în Moldova vor fi calculate conform unui noi concept, care are la bază un caracter unitar, transparent, echitabil, atractiv, nediscriminatoriu și simplu de gestionat.

Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei (MMPSF) a elaborat un nou Concept privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar, care a fost propus spre dezbateri publice și care vine să revoluționeze modul de stabilire a mărimii salariului în Republica Moldova.

Potrivit autorului documentului, necesitatea reformării sistemului de salarizare rezultă din caracterul depășit și necorespunderea acestuia cu principiile unui sistem modern de salarizare.

"Sistemul actual de salarizare se caracterizează prin lipsa unei viziuni și principii clare de funcționare, abordare neuniformă a plăților salariale, inechitate a retribuirii muncii, complexitate și fragmentare excesivă, transparență redusă, administrare dificilă, raport de compresie foarte mic în cadrul Rețelei Tarifare Unice (2 la 1) și foarte mare în sectorul bugetar per ansamblu (27 la 1), nivel scăzut de competitivitate în special în administrația publică, salariul minim în sectorul bugetar nu asigură un trai decent", susțin autorii proiectului.

Viziunea sistemului unitar de salarizare va fi formulată după cum urmează: „Sistemul de salarizare poartă un caracter unitar, este transparent, echitabil, atractiv, în special pentru tinerii specialiști, nediscriminatoriu, simplu de gestionat, capabil să reflecte și să remunereze performanța profesională din domeniul de activitate".

Elementele noului sistem de salarizare a personalului în sectorul bugetar sunt caracterul unitar, flexibil, care va permite avansarea în grade de salarizare (pe verticală) și trepte de salarizare (pe orizontală). Salariul total va fi constituit din partea fixă și partea variabilă. Raportul dintre partea fixă și partea variabilă constituie, pentru majoritatea categoriilor de angajați, de 80/20 în salariul total; unde salariul de funcție (80%) este corelat cu valoarea postului, iar partea variabilă – cu deținătorul postului (performanța) și aspectele specifice ale muncii.

Pentru unele categorii de angajați se stabilesc doar salarii de funcție. Salariul de funcție include majoritatea sporurilor, suplimentelor, indemnizațiilor și altor plăți salariale aferente postului, existente la moment.  

"Sistemul de salarizare este relativ atractiv pentru tinerii specialiști, prin încorporarea sporului pentru vechime în muncă în salariul de funcție", susțin autorii.

Sistemul de salarizare va fi corelat cu performanța și se va aplica pentru majoritatea categoriilor de angajați din sectorul bugetar.

Sînt oferite două opțiuni privind sistemul de gradare a posturilor. Prima opțiune (recomandată) reprezintă un sistem unitar de salarizare bazat pe un singur sistem de gradare a posturilor cu unele norme distincte în funcție de specificul categoriei de angajați.

A doua opțiune se diferențiază prin elaborarea a 3 sisteme de gradare, pentru posturi mai omogene: 1) personal de specialitate din administrația publică și sistemul judecătoresc; 2) funcționari publici cu statut special, militari din organele apărării naționale, securității statului și ordinii publice; 3) alte categorii de angajați din sectorul bugetar.

Sistemul de gradare va fi constituit din grade și trepte de salarizare, cu stabilirea coeficienților pentru valoarea salariului de funcție. Se recomandă de a fi instituite în jur de 25-30 grade de salarizare, cu 6-8 trepte de salarizare pentru fiecare grad. Avansarea în trepte de salarizare va reprezinta creșterea salariului de funcție pe orizontală, în bază de performanță și vechime în muncă.

Noul sistem de salarizare prevede o diferențiere mai amplă în funcție de ierarhizarea posturilor, asigurând un raport de compresie mai mare. Distanța între gradele de salarizare constituie 4-6%, iar între treptele de salarizare nu depășește 5%.

Una din garanțiile sociale a noului sistem de salarizare vizează păstrarea venitului salarial total, în cazul în care, conform noilor reguli de salarizare, angajatului i se stabilește un salariu total mai mic decât cel deținut anterior.

Sursa: sputnik.md

Cuvinte cheie:

salarii , sistem

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1912
Populația:
222 locuitori

Cortenul Nou este un sat din cadrul comunei Cealîc, raionul Taraclia. Localitatea se află la distanța de 24 km de orașul Taraclia și la 144 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 222 de oameni. Satul Cortenul Nou a fost menționat documentar în anul 1912.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.