01 iunie 2017, 11:40 Realitatea moldovenească views 35054
Codul Muncii va fi modificat
01 iunie 2017, 11:40 Realitatea moldovenească views 35054

Codul Muncii va fi modificat

Cabinetul de miniștri a aprobat astăzi un proiect de lege pentru modificarea și completarea Codului muncii. Schimbările sau completările ce urmează a fi operate în 20 de articole ale Codului vor avea ca efect flexibilizarea legislației în vigoare și aducerea în concordanță cu cerințele moderne ale economiei de piață, precum și asigurarea respectării drepturilor și intereselor legitime ale ambelor părți a raporturilor de muncă.

Potrivit proiectului, urmează a fi redusă de la 6 la 4 luni durata maximă a șomajului tehnic, ceea ce este în favoarea salariatului și, respectiv, redusă cu o treime mărimea indemnizației de care beneficiază angajatul în această perioadă, ceea ce este în favoarea angajatorului. În cazul staționării din cauze ce nu depind de angajat sau angajator retribuția se face în mărime de cel puțin 2/3 din salariul de bază.

Salariatul poate fi concediat după încălcarea repetată, pe parcursul unui an, a obligațiilor de muncă dacă anterior a fost sancționat disciplinar. Proiectul mai prevede că în cazuri excepționale, o parte din concediu, cu consimțămîntul scris al salariatului și cu acordul scris al reprezentanților salarizărilor, poate fi amînat pe anul de muncă următor. În aceste cazuri însă angajatului i se acordă un concediu de cel puțin 14 zile calendaristice, iar partea rămasă urmează să fie acordată pînă la sfîrșitul anului următor.

Femeilor li se acordă concediul de odihnă pînă la sau imediat după concediul de maternitate, conform modificărilor. Legislația în vigoare stipulează că "i se poate acorda".

Documentul prevede o responsabilitate mai mare a angajatorilor pentru reținerea plăților cuvenite salariatului. Actuala compensație pentru reținerea din vina angajatorului, a acestor plăți "este mizeră și nu este în măsură să descurajeze angajatorii în reținerea plăților cuvenite salariaților", constată Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei.

Sursa: moldpres.md

Cuvinte cheie:

Codul Muncii , schimbări , lege

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1679
Populația:
890 locuitori

Steţcani este un sat din cadrul comunei Micleşti, raionul Criuleni. Satul este situat la o distanță de 35 km de orașul Criuleni și la 32 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 890 de oameni. Prima mențiune documentară a satului datează din anul 1679.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.