05 mai 2017, 10:30 Realitatea moldovenească views 5962
6 pași de urmat pentru a deveni student în străinătate
05 mai 2017, 10:30 Realitatea moldovenească views 5962

6 pași de urmat pentru a deveni student în străinătate

Sistemele de învățămînt din străinătate sînt diferite de sistemul educațional din Republica Moldova. În fiecare an numărul absolvenților care aplică la universități din afara țării se mărește. Specialiștii afirmă că există 6 pași primordiali de urmat pentru a deveni student în străinătate.

1. Alegerea universității

Primul pas pe care trebuie să îl urmeze absolvenții este alegerea instituției de învățămînt la care vor să își facă studiile. Aici este important să fie verificat dacă instituția este acreditată internațional deoarece există foarte multe universități private ale căror diplome nu sînt recunoscute. La fel, ar fi bine de verificat și ratingul universității pe site-urile specializate precum Shanghairaiking și Timeshighereducation.

2. Alegerea specialității

Absolvind liceul mulți dintre tineri nu știu ce specialitate ar vrea să practice. În ajutor le vin cursurile on-line care-i ajută să decidă ce își doresc să studieze. Una dintre cele mai bune platforme în acest sens este Coursera. Aceasta pun la dispoziție peste 1000 de cursuri on-line gratuite oferite de către 117 universități din întreaga lume.

3. Aplicarea

Lista actelor necesare pentru aplicare se găsesc de regulă pe site-ul universității. De cele mai multe ori aici sînt incluse diplomele, scrisoarea de motivare, scrisoarea de recomandare, extrasul notelor și formularul de aplicare. Cel mai des tinerii greșesc considerînd că notele sînt mai importante decît scrisoarea de motivare. Totuși, ultima poate garanta atît înmatricularea, cît și oferirea unei burse. În acest context trebuie să menționăm că Ambasada SUA în Republica Moldova sponsorizează primul Centru de Scriere Academică din țară, care își desfășoară activitatea în cadrul Centrului Lingvistic American Buiucani. Oricine poate expedia scrisoarea de motivare, redactată în limba engleză, la adresa electronică alcbuiucani.writing@gmail.com iar specialiștii o vor verifica gratuit, vor expedia un feedback și vor oferi o consultației individuală gratuită la solicitare.

4. Examenele TOEFL/IELTS

Viitorii studenți trebuie să demonstreze un nivel înalt de cunoaștere a limbii de studiu. Pentru universitățile cu predare în engleză trebuie susținut examenul TOEFL sau IELTS. TOEFL evaluează cunoștințele lingvistice la scara de la 1 la 120 iar IELTS de la 1 la 9 puncte.

5. Finanțarea studiilor

Studiile în străinătate sînt costisitoare. Chiar și așa există mai multe oportunități în afară de achitarea propriu-zisă. Printre acestea se numără granturi, burse, împrumuturi ș.a. Toate acestea pot fi găsite pe site-uri specializate precum Eastchance sau Schoolarship-positions. La fel, tinerii pot învăța cum să obțină o bursă la Scolarship Winners Academy, program inițiat de Centrul Lingvistic American Buiucani. Programul este destinat celor care vor ă studieze în străinătate și oferă și cîteva locuri gratuite. Pentru detalii contactați ALC Buiucani la numerele de telefon: 022243337 sau 067120101.

6. Scrierea academică

Pentru a avea succes la o universitate din străinătate studenții trebuie să se pregătească din timp, să studieze terminologia din specialitate și să învețe să își expună coerent gîndurile în scris. În străinătate studenții scriu foarte multe eseuri, la fiecare obiect, iar în universități există centre de scriere academică, ceea ce valorifică și mai mult acest domeniu.

Tinerii din Republica Moldova au șansa de a studia gratuit la cele mai pretigioase universități din lume. Aceștia pot aplica fără prea multe ezitări la burse și granturi pentru studii în străinătate iar diploma obținută le va deschide mai multe oportunități.

Sursa: locals.md

Cuvinte cheie:

studenţi , sfat , studii

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
sec. XX
Populația:
8 locuitori

Ghizdita este loc.st.c.f. din comuna Fîntînița, raionul Drochia. Localitatea se află la distanța de 17 km de orașul Drochia și la 175 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 8 oameni. Loc.st.c.f. Ghizdita a fost înființată la începutul secolului XX.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.