10 martie 2017, 16:35 Realitatea moldovenească views 5081
Cum ferim proprii copii de jocurile online periculoase
10 martie 2017, 16:35 Realitatea moldovenească views 5081

Cum ferim proprii copii de jocurile online periculoase

În ultima perioadă, adolescenții devin victime ale jocurilor online, care duc deseori la suicid. Un nou val al unor asemenea jocuri vine acum din Federația Rusă, spun experții.

Solicitată de NOI.md, fondatoarea Liniei Verzi „Pentru viață", Liuba Ceban, ne-a declarat că se lasă pradă acestor jocuri manipulatorii, în mare parte, adolescenții cu vîrsta cuprinsă între 12 și 16 ani. În cele mai multe cazuri sînt afectați copiii vulnerabili în comunicare cu cei adulți, lipsiți de atenție din partea părinților, prietenilor; cei care întîlnesc careva probleme în viață și încearcă să-și găsească refugiul prin intermediul online-ului.

În Moldova, specialiștii crează linii verzi, grupuri pe rețelele de socializare, sînt mereu disponibili la telefon, organizează consultații cu cadrele didactice din școli, cu psihologi, pentru a informa cît mai multă populație despre aceste situații și de a preveni suicidul în rîndul copiilor.

„Copiii, în primul rînd, dacă trec prin situații complicate ale vieții este foarte important să caute ajutor, să înțeleagă că în spatele jocurilor periculoase sînt tot adolescenți care încearcă să se afirme pe seama lor. La fel, adolescenții trebuie să cunoască faptul că odată ce încep a fi manipulați, ei pot abandona jocul, își pot bloca conturile de pe rețelele de socializare", atenționează Liuba Ceban.

Expertul susține că și părinții joacă un rol foarte important în asemenea situații: „Părinții trebuie să comunice cît mai mult cu proprii copiii, să le acorde cît mai multă atenție, cît mai des să le spună că îi iubesc și nu în ultimul rînd, să-i monitorizeze".

Liuba Ceban a menționat că și societatea civilă poate acorda ajutorul necesar în asemenea situații, doar prin faptul că semnalizează lucrurile stranii postate de adolescenți în mediul online. „În cazul în care depistăm postări ale copiilor care dau de înțeles despre o situație gravă, aceștia nu trebuie luați în derîdere, nu trebuie trecuți cu vederea, din contra, trebuie încurajați, susținuți astfel încît, să nu se ajungă la momente tragige", a conchis expertul.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

copii , jocuri , pericol

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1436
Populația:
7430 locuitori

Peresecina este un sat şi comună din raionul Orhei. Peresecina este unicul sat din comuna cu acelaşi nume amplasat intr-o regiune colinară şi de şes, pe rîul Ichel, de-a lungul şoselei dintre Orhei şi Chișinău. Distanţa pînă la Chișinău este de 28 km, până la Orhei 18 km. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 7430 de oameni. Prima atestate documentară a satului datează din 4 mai 1436.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.