|
Din cele 9 spitale municipale din Chișinău vor rămîne doar 5 (Video)
Spitalele municipale din Chișinău ar putea fi optimizate. Astfel, din cele nouă spitale subordonate Direcției sănătate a CMC, ar urma să rămînă doar cinci: Spitalul nr. 1, Spitalul Sfînta treime, Spitalul de Copii Valentin Ignatenco, Spitalul Sfântul Arhanghel Mihail și Spitalul de Ftiziopneumonie.
Șeful Direcției sănătate, Mihai Moldovanu, precizează că nu este vorba despre închiderea celorlalte spitale, ci doar de instituirea unui management comun dintre spitalele mici și cele mari.
Astfel, instituții medicale precum Spitalul nr. 4 sau Maternitatea nr. 2 ar putea fi comasate cu Spitalul Sfîntul Arhanghel Mihail, care se află în apropiere, astfel spitalele mici nu vor fi închise și se vor regăsi ca instituții din cadrul spitalelor mai mari.
Această viziune coincide cu cea Ministerului Sănătății și a Organizației Mondiale a Sănătății. Acele spitale mici cu pînă la o sută de paturi nu rezistă presiunilor economice. Cheltuielile sunt foarte mari, pînă la 30% din cheltuieli se duc pe serviciile tehnice. Instituțiile necesită un management comun cu un spital mai mare care are și capacități mai mari", explică Mihai Moldovanu.
O altă opțiune propusă de către Direcția sănătate este de a integra toate spitalele pentru copii într-o singură instituție: „Aceasta înseamnă un director, și nu trei; o contabilitate, și nu trei, doi electrici, și nu șase etc. Astfel vom putea sa asigurăm potențialul acestor instituții, vom putea crea condiții mai bune pentru pacienți, vom putea procura tehnică, stimula personalul medical cu premii ș.a.", a continuat șeful Direcției educație.
Conducerea Direcției sănătate dă asigurări că personalul medical nu va fi redus: „Nu o să fie nimeni dat afară, or, și așa nu avem cadre medicale. Avem un deficit de cadre de până la 85% în rîndul asistenților medicali și până la 90% în rândul medicilor", a spus Mihai Moldovanu.
Strategia propusă de Direcția sănătate nu este însă pe placul consilierilor municipali din partea Partidului Socialiștilor, aceștia au adus învinuiri conducerii Direcției că ar urmări interese proprii prin această inițiativă. La rândul său, șeful Direcției sănătate le reproșează socialiștilor că sînt incompetenți.
Propunerea de optimizare a spitalelor din Chișinău urmează a fi înaintată Consiliului Municipal spre aprobare.
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
- Peste o sută de tineri au participat la Jocurile Curate, curățînd rezervația Orheiul Vechi
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1927
- Populația:
- 528 locuitori
Dobrogea Nouă este un sat din cadrul comunei Dobrogea Veche, raionul Sîngerei. Localitatea se află la 32 km de orașul Sîngerei și la 145 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 528 de oameni. Satul Dobrogea Nouă a fost întemeiat în anul 1927.
Comentarii
(0)