31 ianuarie 2017, 11:30 Realitatea moldovenească views 5930
Din cele 9 spitale municipale din Chișinău vor rămîne doar 5 (Video)
31 ianuarie 2017, 11:30 Realitatea moldovenească views 5930

Din cele 9 spitale municipale din Chișinău vor rămîne doar 5 (Video)

Spitalele municipale din Chișinău ar putea fi optimizate. Astfel, din cele nouă spitale subordonate Direcției sănătate a CMC, ar urma să rămînă doar cinci: Spitalul nr. 1, Spitalul Sfînta treime, Spitalul de Copii Valentin Ignatenco, Spitalul Sfântul Arhanghel Mihail și Spitalul de Ftiziopneumonie.

Șeful Direcției sănătate, Mihai Moldovanu, precizează că nu este vorba despre închiderea celorlalte spitale, ci doar de instituirea unui management comun dintre spitalele mici și cele mari.

Astfel, instituții medicale precum Spitalul nr. 4 sau Maternitatea nr. 2 ar putea fi comasate cu Spitalul Sfîntul Arhanghel Mihail, care se află în apropiere, astfel spitalele mici nu vor fi închise și se vor regăsi ca instituții din cadrul spitalelor mai mari.

Această viziune coincide cu cea Ministerului Sănătății și a Organizației Mondiale a Sănătății. Acele spitale mici cu pînă la o sută de paturi nu rezistă presiunilor economice. Cheltuielile sunt foarte mari, pînă la 30% din cheltuieli se duc pe serviciile tehnice. Instituțiile necesită un management comun cu un spital mai mare care are și capacități mai mari", explică Mihai Moldovanu.

O altă opțiune propusă de către Direcția sănătate este de a integra toate spitalele pentru copii într-o singură instituție: „Aceasta înseamnă un director, și nu trei; o contabilitate, și nu trei, doi electrici, și nu șase etc. Astfel vom putea sa asigurăm potențialul acestor instituții, vom putea crea condiții mai bune pentru pacienți, vom putea procura tehnică, stimula personalul medical cu premii ș.a.", a continuat șeful Direcției educație.

Conducerea Direcției sănătate dă asigurări că personalul medical nu va fi redus: „Nu o să fie nimeni dat afară, or, și așa nu avem cadre medicale. Avem un deficit de cadre de până la 85% în rîndul asistenților medicali și până la 90% în rândul medicilor", a spus Mihai Moldovanu.

Strategia propusă de Direcția sănătate nu este însă pe placul consilierilor municipali din partea Partidului Socialiștilor, aceștia au adus învinuiri conducerii Direcției că ar urmări interese proprii prin această inițiativă. La rândul său, șeful Direcției sănătate le reproșează socialiștilor că sînt incompetenți.

Propunerea de optimizare a spitalelor din Chișinău urmează a fi înaintată Consiliului Municipal spre aprobare.

Sursa: realitatea.md

Cuvinte cheie:

spital , optimizare , medicina

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1925
Populația:
86 locuitori

Hîrtop este un sat din cadrul comunei Băiuș raionul Leova. Localitatea se află la distanța de 22 km de orașul Leova și la 80 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 86 de oameni. Satul Hîrtop a fost înființat în anul 1925.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.