26 ianuarie 2017, 16:30 Realitatea moldovenească views 4563
Serviciu de asistenţă telefonică pentru persoanele cu dizabilităţi
26 ianuarie 2017, 16:30 Realitatea moldovenească views 4563

Serviciu de asistenţă telefonică pentru persoanele cu dizabilităţi

„Uniunea Europeană mă ajută să-mi apăr drepturile!" - este genericul unei campanii Naţionale de informare şi promovare a drepturilor persoanelor cu dizabilităţi plasate în instituţiile rezidenţiale cu profil psiho-neurologic din Republica Moldova. În cadrul campaniei a fost lansat şi primul Serviciu de asistenţă telefonică pentru persoanele cu dizabilităţi din ţară.

O echipă de experţi şi voluntari vor vizita instituţiile rezidenţiale şi casele comunitare pentru a informa persoanele cu dizabilităţi despre drepturile lor. În cadrul campaniei vor participa şi tinerii cu nevoi speciale care au ieşit din internat şi şi-au găsit un rost în societate.

„Am 20 de ani. Am fost abandonat de la patru anişori. Astăzi, în cadrul acestui proiect, vom discuta despre violenţă. De mic am fost martor la acte de violență în familie – lovituri, bătăi, dar acuma - nu", a spus Marcel Lemnaru, beneficiar ai Casei Internat și orașul Orhei.

Prin intermediul acestei campanii, organizatorii își propun să promoveze drepturile persoanelor cu dizabilităti mintale din instituțiile rezidențiale prin sensibilizarea factorilor de decizie și a publicului larg.

„Vom discuta despre necesitatea cunoaşterii drepturilor, obligaţiunilor şi importanţa drepturilor pentru promovarea incluziunii sociale a persoanelor cu dizabilităţi. De asemenea, avem un microbuz mobil cu diferite materiale informaţionale, care se va deplasa în toate cele şase instituţii rezidenţiale cu profil psihoneurologic din ţară", a declarat reprezentanta Asociației „Keystone Moldova", coordonator de proiect, Parascovia Munteanu.

Tot în cadrul campaniei a fost lansat și primul Serviciu de asistenţă telefonică, prin intermediul căruia persoanele instituţionalizate vor putea sesiza cazurile de încălcare a drepturilor lor.

„Persoanele o să poată să fie privite poate altfel de societate, ceea ce va duce la o reintegrare mai uşoară în societate a persoanelor cu dizabilităţi", a declarat directoarea Casei Internat din orașul Orhei, Diana Chicuș.

La început campania va cuprinde raioanele Orhei, Hînceşti, Dubăsari, Soroca, Edineţ și municipiul Bălți. Proiectul are o durata de trei ani și este finanţat de Uniunea Europeană. Costul total al proiectului se ridică la circa 368 de mii de euro.

Sursa: trm.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1536
Populația:
2529 locuitori

Drăgăneşti este un sat şi comună din raionul Sîngerei. Din componenţa comunei fac parte localităţile Drăgănești, Sacarovca și Chirileni. Localitatea se află la distanța de 19 km de orașul Sîngerei și la 126 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2529 de oameni. Satul Drăgănești a fost menționat documentar în anul 1536 cu numele Pîrtești.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.