12 ianuarie 2017, 11:15 Realitatea moldovenească views 5557
Comercializarea nisipului și prundișului din rîuri sau fluviilor va fi interzisă
12 ianuarie 2017, 11:15 Realitatea moldovenească views 5557

Comercializarea nisipului și prundișului din rîuri sau fluviilor va fi interzisă

Comercializarea nisipului și prundișului, extrase din albia minoră a rîurilor sau fluviilor va fi interzisă, iar persoanele care vor distruge albia minoră a rîurilor pentru a dobîndi nisip și prundiș vor fi pedepsite cu amenzi sau închisoare, potrivit unui proiect de modificarea și completare a unor acte legislative, aprobate astăzi de Guvern, informează MOLDPRES.

Autorii inițiativei propun ca toate sedimentele solide extrase în timpul lucrărilor de amenajare a șenalului navigabil să fie restituite în rîuri și lacuri.

Legea cu privire la transportul naval intern al Republicii Moldova nu conține prevederi referitoare la utilizarea sedimentelor solide (nisip, prundiș, pietriș, pietre) dobîndite din albia minoră a rîurilor în rezultatul efectuării lucrărilor de amenajare și menținere a porțiunii navigabile. Pînă în prezent aceste sedimente au fost extrase în scopul comercializării de către diferite persoane fizice și juridice.

Potrivit Ministerului Mediului, sub pretextul curățirii porțiunii navigabile, unele persoane au extras ilegal și au comercializat nisip și prundiș din albia rîurilor, în special din Nistru și Prut. În perioada anilor 2002 — 2014 aceste acțiuni au adus prejudicii statului de peste două milioane de lei doar pentru resurse piscicole, fiind extrase peste 250 de mii de metri cub de sedimente solide din rîurile Prut și Nistru.

Sursa: www.moldpres.md

Cuvinte cheie:

nisip , riuri , comert

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1607
Populația:
2522 locuitori

Holercani este un sat şi comună din raionul Dubăsari. Holercani este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 15 km de orașul Dubăsari și la 55 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2522 de oameni. Satul Holercani a fost menționat documentar în anul 1607.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.