21 decembrie 2016, 17:20 Realitatea moldovenească views 3985
Recomandări la procurarea articolelor pirotehnice
21 decembrie 2016, 17:20 Realitatea moldovenească views 3985

Recomandări la procurarea articolelor pirotehnice

În perioada sărbătorilor de iarnă, se utilizează abundent articolele pirotehnice uzuale sau profesionale, precum şi focurile de artificii. În acest context, Agenția pentru Protecția Consumatorilor a invitat la discuții mai mulți agenți economici care comercializează articole pirotehnice.

Potrivit unui comunicat de presă, participanții la eveniment au discutat despre respectarea legislației în domeniu, precum și asigurarea consumatorilor cu informațiile necesare atunci cînd aceștia procură aceste articole. Inspectorii APC au atenționat despre încălcările cel mai des depistate – lipsa informației complete în limba de stat, practici comerciale înșelătoare utilizate de către agenții economici. APC își propune intensificarea informării agenţilor economici în vederea educării acestora întru prevenirea şi combaterea practicilor comerciale, care ar putea să afecteze interesele legale ale consumatorilor precum și familiarizarea cu obligaţiile şi responsabilităţile agenţilor economici în vederea respectării drepturilor. În același timp, agenția tinde să contribuie la creşterea responsabilității agenților economici și consilierea lor în domeniul prevederilor legale și bunelor practici ce țin de protecția drepturilor consumatorilor.

În scopul prevenirii unor incidente sau cazuri dramatice, Agenția pentru Protecția Consumatorilor vă recomandă următoarele:

o Procurați articole doar din unităţile comerciale autorizate în modul stabilit. Legislaţia interzice: -comercializarea petardelor şi artificiilor prin reţeaua de comerţ ambulant.

o Procurați doar produse pirotehnice etichetate în modul corespunzător, în limba de stat, care trebuie să conţină cel puţin denumirea şi adresa importatorului, tipul şi categoria articolului pirotehnic, termenul de valabilitate, limitele minime de vîrstă a utilizatorilor şi distanţa minimă de securitate în timpul utilizării acestora, cu ataşarea Instrucţiunii de folosire adecvată. În afară de aceasta, articolele pirotehnice trebuie să conţină informaţii cu privire utilizarea acestora în exteriorul sau interiorul încăperilor.

o Pentru fiecare articol trebuie să se înmîneze o instrucţie de utilizare şi exploatare, care să conţină informaţii clare despre pericolul şi limitele utilizării acestora. Instrucţiunea poate fi anexată nemijlocit pe articole pirotehnice sau pe ambalaj, cu condiţia că textul, expus în limba de stat, este clar.

Articolele pirotehnice pot fi comercializate doar în cazul în care sînt marcate corespunzator și au certificat de conformitate. Etichetarea articolelor pirotehnice vor cuprinde cel puţin următoarele informaţii:

a) numele şi adresa producătorului şi/sau importatorului;
b) denumirea şi tipul articolului;
c) limita minimă de vîrstă a persoanelor care le pot utiliza,
d) categoria;
e) instrucţiunile de folosire;
f) anul producerii;
g) raza minimă de securitate, după caz;
h) cantitatea echivalentă netă de material exploziv activ;
i) termenul limită de folosire a articolului;

Vă atenţionăm că articolele pirotehnice prezintă pericol incendiar, iar produsele obţinute în rezultatul arderii acestora pot influenţa dăunător asupra oamenilor şi mediului ambiant. Înainte de a folosi produsele pirotehnice, studiaţi atent instrucţiunile şi măsurile de securitate indicate pe ambalajul produsului.

Sursa: provincial.md

Cuvinte cheie:

sfat , recomandari , Focuri de artificii

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1605
Populația:
916 locuitori

Meşeni este un sat şi comună din raionul Rezina. Meşeni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul Meșeni este situat la o distanță de 40 km de orașul Rezina și la 80 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 916. Satul Meșeni este menționat documentar la 27 aprilie 1605.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.