07 februarie 2012, 15:10 Realitatea moldovenească views 3657
07 februarie 2012, 15:10 Realitatea moldovenească views 3657

O publicație apropiată democraților confirmă că Mihai Ghimpu ar putea obține dreptul de a desemna candidatura la funcția de preşedinte

O publicaţie apropiată democraţilor confirmă că Mihai Ghimpu ar putea obţine dreptul de a desemna candidatura la funcţia de preşedinte. Potrivit ziarului Timpul, astăzi liderii Alianţei pentru Integrare Europeană urmează să discute varianta renunţării la referendum şi repartajării funcţiilor înalte.

Astfel, potrivit ziarului, preşedintele Partidului Democrat, Marian Lupu va rămîne preşedinte al parlamentului (deşi revendica funcţia de preşedinte), iar liberal-democratul Vladimir Filat va continua să deţină funcţia de prim-ministru, în timp ce Mihai Ghimpu care pretindea la funcţia de speaker, după o eventuală alegere a lui Marian Lupu la preşedinţie, va obţine dreptul de desemna candidatura la funcţia de şef al statului.

Amintim, că anterior, un reprezentant al alianţei de guvernare a furnizat această informaţie pentru portalul MOLDNEWS, sub condiţia anonimatului. Potrivit sursei, "la moment, poziţia domnului Ghimpu este de aşa natură, că se impune executarea echitabilă a acordului de constituire a alianţei. Adică, fiecărui partid trebuie să i se ofere o funcţie înaltă, pentru a asigura, în primul rînd, prezenţa acestora în cele mai înalte structuri ale puterii, şi în al doilea rînd, pentru o mai bună guvernare a ţării. Desigur, domnul Ghimpu optează pentru organizarea referendumului, dar, cred, el ar fi dispus să analizeze şi alte oportunităţi".

Ceva mai devreme, Mihai Ghimpu insista pe reducerea prin referendum a numărului de voturi pentru alegerea preşedintelui, pînă la o simplă majoritate în celor prezenţi în sală în ziua alegerilor, dar şi reducerea vîrstei candidatului la funcţia de preşedinte de la 40 la 35 de ani – pentru ca nepotul său, primarul de Chișinău, Dorin Chirtoacă, să se poată încadra în acest criteriu.

Între timp, societatea civilă şi opoziţia consideră că în Republica Moldova are loc uzurparea puterii de stat şi cer dizolvarea parlamentului, deoarece toate termenele de alegere a preşedintelui au expirat deja.

 

Sursa:  moldnews.info

Comentarii

 (1)
  • #1 georg Răspunde Citează selecţia
    Страна катится в пропасть,а господа из альянса по истечении срока лигитивности все еще делят портфели!
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Oraș
Prima atestare:
1966
Populația:
1659 locuitori

Frunză este un oraş în raionul Ocniţa, Republica Moldova. Amplasat în partea de nord a republicii, la hotar cu Ucraina, pe linia de cale ferată Ocniţa-Moghiliov-Podolsk, oraşul Frunză  este situat la o distanţa de 243 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia oraşului constituie 1659 locuitori. Localitatea a fost întemeiată în anul 1966, cînd lângă fabrica de zahăr încep să se construiască case de locuit, în 1973 obţinînd statutul de localitate de tip orăşenesc.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.