24 noiembrie 2016, 12:00 Realitatea moldovenească views 4737
Guvernul este preocupat de eficienţa sistemului de pensii
24 noiembrie 2016, 12:00 Realitatea moldovenească views 4737

Guvernul este preocupat de eficienţa sistemului de pensii

Proiectul de lege, orientat spre urgentarea adoptării reformei sistemului de pensii, a fost adoptat de guvern în cadrul şedinţei din 23 noiembrie.

S-a adoptat decizia de a transmite Casei Naţionale de Asigurări Sociale (CNAS) atribuţiile de a stabili cuantumul pensiilor şi achitarea lor pentru veteranii structurilor de forţă, reprezentanţii comandamentului unităţilor militare şi militarii contractori. Primul ministru Pavel Filip a calificat această decizie drept "un bun exemplu pentru sistemul de pensii în ansamblu".

Proiectul de lege prevede crearea unei instituţii unice în cadrul CNAS, care ar fi responsabilă de distribuirea eficientă şi transparentă a mijloacelor băneşti, direcţionate pentru achitarea pensiilor. În document se acordă o atenţie susţinută veteranilor structurilor de forţă, membrilor comandamentului unităţilor militare şi militarilor contractori, dar şeful guvernului este sigur că, în cazul funcţionării cu succes, mecanismul poate fi adaptat şi pentru alte categorii ale populaţiei, care beneficiază de pensii.

"Noi vorbim mult despre reforme, dar această decizie denotă interesul nostru faţă de finalizarea cu succes a reformei sistemului de pensii. Iniţial pentru categoriile indicate de populaţie, apoi şi pentru toţi ceilalţi urmează să elaborăm un sistem eficient, care ar lichida inegalitățile sociale. Beneficiarii de pensii trebuie să fie siguri de indexările regulatorii. Mărimea indexărilor nu trebuie să fie fixă, ea trebuie să crească pe măsura majorării stagiului de pensionare al oamenilor", a declarant Filip.

Precizăm că acest proiect de lege a fost aprobat de guvern în cadrul procesului de modernizare a sistemului de pensii. Primul ministru Pavel Filip la reuniunea cu reprezentanţii instituţiilor responsabile, care a avut loc la 21 noiembrie, a solicitat membrilor cabinetului de ministri să urgenteze aprobarea reformei sistemului de pensii. Atunci el a indicat asupra necesităţii organizării unei campanii ample de informare a populaţiei despre toate avantajele reformei sistemului de pensii.

Sursa: www.noi.md

Cuvinte cheie:

pensie , sistem , guvern

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1609
Populația:
1671 locuitori

Cajba este un sat şi comună din raionul Glodeni. Cajba este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 10 km de orașul Glodeni și la 183 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1671 de oameni. Satul Cajba a fost menționat documentar în anul 1609.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.