03 noiembrie 2016, 11:35 Realitatea moldovenească views 5430
Concentraţie sporită de plumb în vopsea
03 noiembrie 2016, 11:35 Realitatea moldovenească views 5430

Concentraţie sporită de plumb în vopsea

Aproape 60 la sută dintre vopselele comercializate în Republica Moldova conţin concentraţii majorate de plumb, iar cinci din 12 branduri de vopsele investigate conţin concentraţii periculoase - sunt datele unui studiu realizat în cadrul proiectului global al reţelei internaţionale de combatere a substanţelor toxice şi implementat de Asociaţia Obştească de Mediu „EcoContact".

Pentru a afla calitatea vopselelor, experţii au selectat 31 de vopsele din șase puncte de comercializare, pe care le-au testat într-un laborator performant din Statele Unite ale Americii. Rezultatele arată că produsele multor branduri atât din est, cât și din vest, comercializate în Republica Moldova, conțin concentrații sporite sau chiar periculoase de plumb. De regulă, acesta se regăsește în vopselele de culori aprinse: galben, roșu, portocaliu care deseori sunt utilizate în şcoli şi grădinițe.

„Practic am putut să procurăm aceste vopsele în toate centrele mari comerciale și în piețe. Acest studiu a demonstrat că 57 la sută din vopselele care au fost testate din Republica Moldova, au conținut concentrații de plumb mai mari decât limitele admisibile. Este vorba de vopsele pe bază de emailuri, care se utilizează foarte des și pentru lucrările din exterior și interior", a declarat președintele Asociației Obștești de Mediu „EcoContact", Andrei Isac.

Medicii atenționează populația să fie foarte precaută atunci când procură vopsele, să citească atent descrierea produsului și să ia măsuri sporite de precauție atunci când lucrează cu acestea. Potrivit lor, plumbul poate afecta practic întreg organismul, cel mai mult riscului fiind expuși copiii.

Mai puţin toxice sunt vopsele pe bază de uleiuri și pe apă. Pentru a preveni cazurile de intoxicație cu plumb, experţii sugerează o perfecţionare a legislaţiei, astfel încât instituțiile abilitate cu dreptul de a verifica și a apăra drepturile consumatorului să-şi exercite funcţiile.

În prezent, la nivel mondial aproape 17 milioane de oameni sunt invalizi ca urmare a intoxicației cu plumb.

Sursa: trm.md

Cuvinte cheie:

vopsea , chimie

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1859
Populația:
6200 locuitori

Hlinaia este un sat şi comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Hlinaia este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 14 km de orașul Slobozia și la 111 km de Chișinău. Populaţia satului Hlinaia alcătuia 6200 de oameni în anul 2007. Satul Hlinaia a fost atestat documentar în anul 1859.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.