|
Procedura de schimbare a numelui și/sau prenumelui
Numele şi prenumele constituie atributele de bază prin care se identifică în societate o persoană şi care se înscriu în mod obligatoriu în actele de stare civilă, precum şi în alte acte oficiale conform legislaţiei naţionale. Numele şi/sau prenumele pot fi schimbate pe cale administrativă, prin adoptarea concluziei de către oficiul stare civilă, care se aprobă de către Serviciul Stare Civilă, scrie portalul BizLaw.md.
Trebuie să cunoașteți că numele şi/sau prenumele pot fi schimbate doar în anumite cazuri:
pronunţarea dificilă, dacă acestea sînt formate din expresii indecente, lipsite de eufonie, ridicole, precum şi dacă au fost transformate (schimonosite) prin traducere;dorinţa de a avea numele şi/sau prenumele corespunzător naţionalităţii solicitantului;solicitarea unui nume de familie simplu în locul numelui dublu;dorinţa persoanei de a avea acelaşi nume de familie ca şi numele soţului sau să alăture la numele său pe cel al soţului, în cazul cînd nu a făcut-o la căsătorie;dorinţa de a reveni la numele al său de pînă la căsătorie în cazul cînd nu a făcut-o la divorţ;dorinţa de a purta numele tatălui (mamei) vitreg sau altei persoane, care a participat la educaţia solicitantului;solicitant poartă un prenume diferit de cel care este înscris în actul de naştere pe numele acestuia;alte motive, dacă acestea vor fi recunoscute întemeiate, fapt care va fi descris detaliat în încheierea respectivă de către OSC.
Totuși, sînt anumite motive care nu vor fi considerate drept temei pentru schimbarea numelui de familie şi/sau prenumelui:
trecerea la numele de familie al rudelor ascendente de la care se intenţionează sau urmează să se moştenească averea;schimbarea numelui de familie şi/sau prenumelui din considerente ce ţin de tălmăciri astrologice;identificarea intenţiei de schimbare a numelui de familie şi/sau prenumelui în scopuri abuzive ce ţin de încălcarea regimului de vize, eschivarea de plata pensiei de întreţinere, de achitarea datoriilor etc.
Schimbarea numelui de familie şi/sau prenumelui nu se permite în următoarele cazuri:
solicitantul şi-a ales un nume de familie şi/sau prenume ce se pronunţă dificil sau ridicol;solicitantul este urmărit penal sau are antecedente penale şi nu este reabilitat;în rezultatul schimbării numelui de familie prin conexare acesta va deveni compus din trei nume de familie;solicitantul este o persoană căsătorită şi numele de familie, schimbarea căruia se solicită, îl poartă după căsătorie şi soţul solicitantului, care refuză să depună concomitent cerere de schimbare a numelui de familie;se solicită transliterarea numelui de familie şi/sau prenumelui cu caractere latine în baza regulilor ortografice ale unei limbi străine sau cu utilizarea semnelor diacritice.
Etapele schimbării numelui și/sau prenumelui
Pentru a schimba numele şi/sau prenumele urmează să parcurgeţi următoarele etape:
1.Depunerea cererii:
Cererea privind schimbarea numelui şi/sau prenumelui se depune personal:
la Oficiul stare civilăîn a cărui rază teritorială sînteţi domiciliaţi;în cazul în care domiciliaţi în străinătate la Misiunile diplomatice sau Oficiile consulare ale Republicii, care vor executa cererea Dvs. prin intermediul serviciului poştal;în cazul în care domiciliaţi în străinătate şi doriţi ca cererea Dvs. să fie examinată în baza procurii în regim de urgenţă de către OSC, puteţi să vă adresaţi la Misiunile diplomatice sauOficiile consulare ale Republicii, care vor autentifica semnătura Dvs. pe cerere şi vor întocmi procura respectivă.
2. Examinarea cererii:
OSC, Misiunea diplomatică (Oficiul consular) examinînd cererea Dvs., va organiza dosarul, va întocmi concluzia privind schimbarea numelui şi/sau prenumelui şi le va expedia către SSC spre aprobare (termenul aprobării este de 15 zile lucrătoare, fără a lua în consideraţia termenul de transmitere poştală).
3. Aprobarea dosarului:
Examinarea dosarului privind schimbarea numelui şi/sau prenumelui de către SSC se face la solicitarea persoanei şi în regim de urgenţă, în cazul prezentării personale a acesteia la Secţia metodică şi examinarea dosarelor a Direcţiei control şi metodologie a Serviciului Stare Civilă (str. M. Viteazul, 11/1, mun. Chișinău).
Pentru examinarea în regim de urgenţă a dosarului, urmează a fi prezentate următoarele documente:
dosarul sigilat (în plic) în modul stabilit;actul de identitate al solicitantului;dovada împuternicirii (în cazul reprezentării): procura, contractul de mandat, legitimaţia de serviciu ce confirmă reprezentarea autorităţii tutelare sau a altui organ abilitat ş.a.;bonul privind achitarea taxei pentru servicii.
4. Înregistrarea actului de schimbare a numelui şi/sau prenumelui
OSC/misiunea diplomatică (oficiu consular), primind concluzia, va invita solicitantul în scopul înregistrării în termen de 1 lună a actului de schimbare a numelui şi/sau prenumelui şi eliberării certificatului de schimbare. În cazul neprezentării solicitantului pentru întocmirea actului respectiv în termenul de 1 lună, concluzia privind schimbarea numelui şi/sau prenumelui pierde valabilitatea.
Dacă motivul neprezentării s-a dovedit a fi întemeiat, termenul expirat poate fi restabilit. Repunerea în termen a înregistrării actului de schimbare a numelui şi/sau prenumelui se examinează la cererea solicitantului de către SSC.
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
- Peste o sută de tineri au participat la Jocurile Curate, curățînd rezervația Orheiul Vechi
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1832
- Populația:
- 3903 locuitori
Başcalia este un sat şi comună din raionul Basarabeasca. Başcalia este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, situat la distanța de 23 km de orașul Basarabeasca și la 118 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 3903 oameni. Satul Bașcalia a fost întemeiat în anul 1832.
Comentarii
(0)